BUITE ZDRAVI KAO DREN! U ovaj napitak se kunu i lekari: Izbacuje toksine, reguliše jetru, čisti krv!

Autor:

Lifestyle

06.10.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna čaša dnevno je dovoljna da oporavi ceo organizam.

RepublikaFoto: Photo by Mariah Hewines on Unsplash
Foto: Ilustracija

Limun se od davnina koristi u narodnoj medicini. Dobro je poznato da je ova voćka prepuna vitamina C i da je odlična za jačanje imuniteta.

Ukoliko se od limun napravi čaj ceo organizam će se preporoditi. Ovaj napitak je pun vitamina, minerala, a pored toga je vrlo ukusan i osvežavajuć.

Pomaže telu da se izbori sa prehladama, smanjuje rizik od raka, čisti krv, jača imunitet, deluje antivirusno i antibakterijski, olakšava probavu, smiruje živce i srce, smanjuje visoki krvni pritisak, a pomaže i kod reumatizma.

Neki stručnjaci tvrde da je čaj od limuna moćniji u borbi protiv raka od nekih lekova. Dokazano pogoduje osobama koje pate od kardiovaskularnih bolesti i povišenog holesterola. Ovaj napitak, takođe, smanjuje nivo šećera u krvi, pa se preporučuje dijabetičarima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovaj čaj ima pozitivan učinak na gastroenterološki trakt. Dobar je i protiv kiseline i nadutosti.

Antioksidansi iz limuna bore se protiv slobodnih radikala koji uzrokuju starenje kože, zato je odličan saveznik mladolikog izgleda.

Deluje i kao diuretik, podstiče proizvodnju urina, pa samim tim čisti urinarni trakt. Osim toga, smanjuje mogućnost zatvora. Antiseptička svojstva limuna ubijaju sve loše bakterije u ustima.

 

Izbacuje nakupljene toksine

Limun pomaže telu da vrati prirodni pH balans, ali pozitivno utiče i na rad jetre. Jedna čaša dnevno ovog napitka izbacuje sve nataložene toksine.

Sagoreva masne naslage

Još jedan plus ovog napitka je njegova moć sagorevanja sala. Limun sadrži pektin koji dokazano razgrađuje masne naslage.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čaj od limuna se može spremiti na 2 načina.

Čaj od lista limuna

Sastojci:

  • 1 litar vode
  • 5 – 6 svežih listova neprskanog limuna
  • med

Priprema:

U vodu stavite listove limuna i kuvajte 5 minuta i nakon toga ostavite da se ohladi. Po želji zasladite medom.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko nemate listove limuna, možete ovaj čaj napraviti i od samog ploda limuna.

Potrebno vam je:

  • 6 limunova
  • pola litre vode
  • med

Priprema:

Isecite limun na 6 jednakih delova i ubacite u šerpu u koju ste prethodno sipali 0,5 l vode. Kuvajte vodu 3 minuta i ostavite da se ohladi 10-15 minuta. Zatim izvadite limun i pulpu iz vode, pa sipajte toplu vodu sa limunom u šolju za čaj. Za lepši ukus dodajte med.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading