Da li pečurke sečete, perete ili četkate? Ovako pripremljene biće najbezbednije i najukusnije za jelo!

Autor: magazin.novosti.rs, Republika

Lifestyle

03.10.2020

10:06

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prepune proteina i minerala, među kojima su cink, fosfor, selen i kalijum, vitamina B i D, sa niskim procentom masnoće, pečurke su idealne za primenu u dijetama, ali i za jačanje imuniteta i borbu sa najtežim bolestima.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Poseduju antikancerogena, antivirusna i profilatička svojstva, a odlične su saveznice i u borbi sa kardiovaskularnim bolestima. Naravno, govorimo o jestivim pečurkama.

Ko god voli da ih jede sigurno se, pre njihove pripreme, zapitao gde su rasle i čime su sve zaprljane. Mnogi čak izbegavaju da ih sami pripremaju, plašeći se da ih neće dovoljno dobro oprati. Postoji nekoliko načina čišćenja pečurki, a svaki od njih je ispravan. Na vama je da odaberete.

Šampinjoni u rerni

Ukoliko želite da jedete sirove šampinjone (najlakše se vare sveže, od svih vrsta pečuraka) nakon uklanjanja čestica zemlje, peska i drugih zagađivača pranjem, možete ih ubaciti u rernu zagrejanu na 200 stepeni, na samo 30-60 sekundi. Na ovaj način biće potpuno dezinfikovane i spremne za presnu upotrebu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Četkanje

Zemlju ili prašinu sa pečuraka možete da skinete vlažnom pamučnom krpom ili četkom. U oba slučaja, nežnim pokretima uklanjajte prljavštinu, da biste im sačuvali oblik i ukus, koji se najvećim delom "krije" u gornjim slojevima ploda.

Ljušćenje

Ukoliko ste naoružani strpljenjem pečurke možete i da ljuštite, nožem ili priborom za čišćenje krompira. Tako ćete sigurno skinuti sve nečistoće, ali i dovesti do toga da one brzo promene boju.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pranje

Mnogi izbegavaju da peru gljive, misleći da će, zbog sunđeraste strukture, upiti previše vode i potom biti nezgodne za pripremu.

Tačno je da upiju vodu, a Harold Makgi, američki autor knjiga koje se bave hemijom i istorijatom hrane i kuvanja, dokazao je i koliko - potopio je 252 grama svežih pečuraka u vodu, i nakon pet minuta ponovo ih izmerio.

 

Zanimljivo je da su upile samo šest grama vode, odnosno 1/16 kašičice. Još jedan od načina pranja je da ih potopite u posoljenu vodu i ostavite 10 minuta da odstoje. So će na ovaj način skinuti i najtvrdokorniju prljavštinu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading