HODAJTE NAKON OBROKA: 6 razloga ZAŠTO je ŠETNJA nakon JELA korisna za vaš ORGANIZAM!

Autor:

Lifestyle

02.10.2020

10:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Jedna od najboljih stvari koju možete učiniti za vlastito zdravlje jeste da nakon jela odete u šetnju.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Koliko god je primamljivo zavaliti se na kauč nakon dobrog obroka, trebali bismo učiniti upravo suprotno - ustati i prošetati se. Hodanje je samo po sebi solidna vrsta vežbe, ali hodanje nakon jela još je korisnije za telo jer ubrzava metabolizam, poboljšava probavu te smanjuje osećaj stresa. Uz to, znatno smanjuje glikemijski indeks, poboljšava spavanje te ubrzava cirkulaciju.

Šetnja nakon jela doprineće i postizanju brojke od 10.000 koraka, koliko se preporučuje napraviti dnevno. To ne morate doživeti kao pravu vežbu, već kao rekreaciju tako da napravite oko sto koraka u minutu, odnosno hodate brzinom između četiri i šest kilometara na sat. Kako se brzina hoda povećava, cirkulacija se iz probavnog sistema premešta prema aktivnim mišićima kako bi dobili potrebnu energiju, piše "Zadovoljna.hr".

Pre nego što obujete patike i počnete hodati, saznajte koje su sve dobrobiti hodanja posle jela.

1. Poboljšava probavu

Nakon jela proteini, elektroliti, voda, vitamini, ugljenohidrati i ostale hranjive stvari počnu se razgrađivati u telu i prenositi tamo gde je potrebno. Taj proces može se dodatno poboljšati hodanjem posle jela jer hodanje ima važnu ulogu u smanjenju vremena pražnjenja želuca smanjenjem vremena kretanja hrane kroz gastrointestinalni trakt, što rezultira bržom probavom i manjom nadutošću nakon jela. To je naročito korisno ako nakon jela obično postanete pospani i uhvati vas tromost.

2. Poboljšava nivo šećera u krvi

Nakon jela hrana se mora rastaviti na oblike energije koje telo treba da koristi. Istraživanje je pokazalo da samo deset minuta hodanja nakon večere može poboljšati nivo glukoze u krvi u poređenju s drugim vremenima tokom dana. To posledično smanjuje rizik od razvoja stanja poput dijabetesa tipa II ili bolesti srca. Hodanje takođe pomaže u smanjivanju oscilacija glukoze, odnosno pojave da tokom jela osetite nalet šećera, a onda se nakon jela srušite od umora.

3. Smanjuje stres

Šetnja nakon jela može imati smirujuće dejstvo na telo, a to može poboljšati raspoloženje, fokusiranost i koncentraciju. Laganije ili brže hodanje nakon svakog obroka izvrstan je način za povećanje termogeneze aktivnosti bez vežbanja, što podrazumeva energiju koja se troši za sve što radimo, ne uključujući spavanje, jedenje i vežbanje. Osim toga, hodanje pomaže u proizvodnji serotonina, neurotransmitera koji podstiče dobar san, pomaže u regulaciji apetita, poboljšava učenje i pamćenje te povećava pozitivna osećanja.

4. Smanjuje bol u mišićima

Ako osećate bol u mišićima zbog vežbanja ili nekog drugog razloga, hodanje nakon jela može olakšati tu bol. Kretanje na mišiće i vezivna tkiva deluje poput podmazivača jer šalje hranjive stvari u ćelije, a istovremeno izbacuje otpad, što doprinosi oporavku bolnih mišića.

5. Ubrzava cirkulaciju

Hodanje posle jela podstiče protok krvi u udovima i organima, a bolja cirkulacija zahvaljujući kretanju rezultiraće zdravijim kardiovaskularnim sistemom koji će transportirati hranjive stvari potrebne za kosti, mišiće i organe kako bi radili učinkovitije.

6. Poboljšava spavanje

Možda ste u iskušenju da se sklupčate i zaspite nakon obroka, no kratka šetnja će vam zapravo omogućiti bolji san. Hodanje posle jela pomoći će vam da brže zaspite i imate dublji san jer je serotonin zapravo preteča melatoninu, hormonu spavanja. Šetnja pre spavanja dugoročno je svakako korisna za bolji san.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading