Važno je gde ćete napraviti kućnu apoteku: OVDE nikako ne bi trebalo da čuvate lekove!

Autor:

Lifestyle

01.10.2020

04:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nije baš uobičajeno da se lekovi čuvaju u kuhinji, nije im mesto ni u spavaćoj sobi, što bi značilo da je kupatilo logičan izbor, zar ne?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Farmaceuti tvrde da je to verovatno najgore mesto za kućnu apoteku.

VLAGA UNIŠTAVA LEKOVE

- U uslovima kakvi vladaju u kupatilu lekovi su izloženi velikoj vlazi, što može da dovede do toga da izgube svoju efikasnost - kažu iz nemačkog Udruženja farmaceuta BAH i dodaju da to važi čak i kada pakovanje nije otvoreno.

Ako krema ili mast imaju grudvice, to je znak za uzbunu

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naprotiv, većina lekova voli hladna i suva mesta, na kojima je zastupljena temperatura između 15 i 25 stepeni Celzijusa. Nije ni preporučljivo da se medikamenti izlažu visokim temperaturama ili vlažnosti.

Uvek kada vidite da lek izgleda drugačije, ne koristite ga

U FRIŽIDER SAMO AKO TAKO PIŠE NA LEKU

U frižider treba da odlažete samo one lekove na kojima izričito piše da se tako čuvaju ili ukoliko vas na to upozori lekar. Kada u spoljašnjim uslovima živa u termometru pređe 25. podeljak Celzijusove skale, najbolje bi bilo da se većina lekova i kozmetičkih proizvoda odloži u frižider ili da se ostave u nekoj prostoriji koja je zaštićena od direktnog izvora toplote, svetlosti i vlage.

Nikako ne čuvajte medikamete na temperaturama nižim od nule

 

POGREŠNO ČUVANJE - POKVAREN LEK

Ako se lek ne čuva adekvatno, može da dođe do otapanja i razgradnje aktivnih supstanci, što može da dovede do smanjenja delotvornosti lekova. Istovremeno, može doći do promene u organoleptičkim svojstvima, odnosno boji, konzistenciji, mirisu i ukusu. Antibiotike preko leta treba čuvati u frižideru jer bi, na primer, na sobnoj temperaturi izgubili stabilnost i delotvornost. Kapi, vaginalete, inhalatore, insulinske injekcije treba da se čuvaju na temperaturi od dva do osam stepeni.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading