Sve što niste znali o JESENJIM VRSTAMA CVEĆA! Vreme je za lale i ruže!

Autor: ljubav&zdravlje

Lifestyle

27.09.2020

23:01

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Baš sada treba misliti na izgled cvetne bašte ili balkona u sledećoj godini jer se mnoge vrste sade upravo u ovo vreme, prezimljavaju i već u rano proleće cvetaju

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Požuteli listovi i uveli cvetovi u vrtu prvi su znaci početka jeseni. Uskoro se završava vegetacija cvetnica, a raskošne će biti još samo hrizanteme. Sada treba misliti na izgled cvetne bašte ili balkona u sledećoj godini, jer se mnoge vrste sade upravo u ovo vreme, prezimljavaju i već u rano proleće cvetaju. Zbog toga već krajem septembra, a naročito u oktobru u vrtu ima najviše posla.

 

Lukovice

Sada je pravo vreme za sadnju lukovica lala, zumbula, narcisa, krokusa, ukrasnih lukova i mnogih drugih. Mogu se saditi pojedinačno, a da bi se postigao najbolji efekat, treba ih saditi u većim grupama. Spadaju u vrste koje se lako uzgajaju, lako se prilagođavaju novoj sredini, a kada ih jednom posadite, pojavljivaće se iznova godinama bez posebne nege.

Mesta na kojima se lukovice sade u bašti nisu ograničena. Većini odgovaraju sunčane pozicije i rastresito tlo sa dobrom drenažom, kako ne bi istrulile. Lukovice bi trebalo saditi na dubinu koja je dvostruko veća od njihovog prečnika. Ako se sade previše duboko, biljka neće uspeti da izbije iz zemlje, a mogu se gajiti i u saksijama.

RepublikaFoto: pixabay.com

Prilikom kupovine obratite pažnju na izbor vrsta i sorti. Lukovice ne smeju da budu oštećene ili proklijale, trebalo bi da budu čvrste i sočne. Obično je na ambalaži označeno vreme cvetanja (rane i kasne sorte).

Dvogodišnje vrste

U oktobru se sadi i dvogodišnje cveće, i to kao formiran rasad otporan na zimu. Najčešće vrste su dan i noć (viola), bela rada, turski karanfil i slične. Posle sadnje biljke obavezno treba dobro zaliti, a zahvaljujući raskošnim kombinacijama boja, početkom sledeće cvetne sezone vaš vrt će izgledati prelepo.

 

Ruže

Sezona ruža u stvari počinje na jesen. Jedna od najvažnijih prednosti jesenje sadnje jeste to što ruže tada imaju još vremena da se dobro ukorene pre letnjih vrućina. To je velika odskočna daska za dobar rast i razvoj, za razliku od onih koje se sade na proleće. U momentu sadnje sadnice treba da su završile sa vegetacijom i da su odbacile lišće, a izbojci da su sazreli i dovoljno odrveneli.

U jesen su uslovi za obradu i pripremu zemljišta bolji. Zemlja je po pravilu suvlja, lakše se obrađuje, a nakon sadnje ravnomerno se sleže oko žila, dok jesenje kiše obezbeđuju potrebnu vlagu.

Naravno, nakon sadnje obavezno zalijte svaku sadnicu ponaosob.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading