ZBOG OVIH 7 STVARI U KUĆI STE ČESTO BOLESNI: Pogledajte gde sve vrebaju opasnosti i kako mogu da se otklone!

Autor:

Lifestyle

26.09.2020

15:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Naši domovi bi trebalo da budu sigurno utočište u kojem se možemo odmoriti i napuniti baterije da se suočimo sa spoljnim svetom i stresom koji on donosi. Nažalost, u našim domovima kriju se razne opasnosti koje su vrlo često razlozi zbog kojih se razboljevamo...

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Ako imate glavobolje, probleme sa disanjem ili probavne smetnje, pogledajte ovih 7 stvari koje mogu uzrokovati vaše probleme. Čak i ako trenutno niste bolesni, sve ove probleme treba rešavati ako imate malu decu ili neko ko živi u vašem domu sa oštećenim respiratornim ili imunološkim sistemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

1. BUĐ I PLESNI

Buđ i plesni nalaze se u gotovo svim klimatskim uslovima širom sveta. Ali u toplim, vlažnim okruženjima, poput naših kupatila, vešeraja i podruma, buđ može da raste i da se umnožava stvarajući koloniju koja može biti opasna po vaše zdravlje. Većina plesni u kućama je površinska plesan, ali ona može biti i crna ili zelena plesan koja može da prodre u strukturu vašeg doma čineći ga nestabilnim. Sve vrste buđi nadražuju respiratorni sistem i mogu izazvati ogromne probleme onima koji imaju oslabljen imuni sistem. Zbog toga je toliko važno identifikovati i ukloniti buđ sa svih površina vašeg doma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

2. KLIMA UREĐAJI

U našoj potrazi za udobnošću, većina domova koristi sistem centralnog grejanja i hlađenja. I da bismo zadržali troškove korišćenja sistema, napravili smo svoje domove energetski efikasnijim zaptivanjem nepropusnih vrata i prozora. Iako je ovo idealno za naše novčanike, može biti opasno za naše zdravlje, posebno za one koji imaju respiratorne bolesti.

HVAC sistemi ne uvlače svež vazduh, on jednostavno filtrira i reciklira vazduh u zatvorenom, ostavljajući unutra sve toksine. To može uključivati duvanski dim, gas radona, plesni, hemikalije za čišćenje, isparljiva organska jedinjenja i ugljen-monoksid. U mnogim domovima vazduh u zatvorenom može biti zagađeniji od vazduha na otvorenom. Za domove koji koriste sobne klima uređaje, oni su često izvor spora plesni i plesni, osim ako se filteri i otvori za ventilaciju često ne čiste. Kamini i grejači prostora takođe emituju čestice koje nadražuju respiratorni sistem.

Da biste poboljšali kvalitet vazduha u svom domu, unesite malo svežeg vazduha otvaranjem prozora i vrata kada je to moguće. Koristite ventilatore za izvlačenje vazduha iz unutrašnjosti tokom kupanja ili kuvanja. Ograničite upotrebu toksičnih hemikalija za čišćenje. Zabraniti pušenje u zatvorenom prostoru bilo koje vrste. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

3. KUPATILO JE IZVOR ZARAZE

Kupatila su mali prostori koji su ispunjeni toplotom i vlagom koja pospešuje rast plesni, tu je i prljavština koja se spira sa ljudskog tela  i otpad od proizvoda za ličnu negu i čišćenje. Opasnosti po zdravlje vrebaju na gotovo svakoj površini i u vazduhu! Najveće opasnosti po zdravlje predstavljaju nepravilno čišćenje i pranje ruku zbog čega na površini ostaju bakterije poput Ešerihije koli i virusi. Unakrsna kontaminacija zajedničkom upotrebom peškira i otirača koji mogu proširiti bakterije i gljivice poput atletskog stopala. Upotreba jakih hemikalija za čišćenje, osveživača vazduha u spreju, sveća i difuzora ulja takođe negativno utiču na higijenske uslove u kupatilu

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

4. DALJINSKI JE NAJPRLJAVIJA STVAR U DNEVNOJ SOBI

Dnevna soba ili porodična soba je mesto u kući gde svi provode najviše vremena. Tamo grickamo, tamo se igramo sa kućnim ljubimcima, postavljamo noge da se odmorimo i držimo puno daljinskih upravljača za kontrolu sistema zabave. To je mesto za okupljanje i deljenje svega, uključujući i bakterije. Jedna od najzaraznijih stvari u dnevnoj sobi je daljinski upravljač. Da li svi imaju čiste ruke? Mnogo bakterija i virusa koji proizvode bolest mogu se prilepiti na te površine. Odvojite vreme da ih očistite maramicom za dezinfekciju daljinske upravljače. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

5. OBRATITE PAŽNJU NA POSTELJINU

Spavaće sobe su mesto gde se povlačimo da se odmorimo i obnovimo svoja tela. Nažalost, one su ispunjene opasnostima koje ne utiču samo na vaš san već i na vaše zdravlje. Najveći krivac je vaša posteljina. Jastuci i dušeci koji se ne čiste pravilno ispunjeni su česticama ćelija kože koje smo prolili i grinjama koje se hrane tom kožom. Grinje kod mnogih mogu da proizvedu ozbiljnu alergijsku reakciju. Čaršavi koji se ne peru često i pravilno sadrže bakterije poput Salmonele i Ešerihije koli koje mogu izazvati infekcije i biti uzrok ozbiljne bolesti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

6. ČUVAJTE HRANU PO PROPISIMA

Bolesti koje se prenose hranom jedna su od najčešćih opasnosti po zdravlje u našem životu. Većinu ljudi uznemiri nekoliko sati probave, ali te opasnosti mogu izazvati ozbiljne probleme, pa čak i smrt. Iako neka hrana koju kupujemo nije sigurna, većina problema nastaje ako se hrana ne kuva i ne čuva na siguran način kada je donesemo kući. Nepravilne temperature, skladištenje, pranje i unakrsna kontaminacija posebno su opasni za decu i sve osobe sa ugroženim imunološkim sistemom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. NIKAKO TEPIH OD ZIDA DO ZIDA

Tepih od zida do zida je ugodan u spavaćoj sobi ili životnom prostoru, ali je takođe magnet za bakterije i prljavštinu. Za one koji imaju alergije - prašina, grinje i perut na tepihu mogu izazvati probleme sa disanjem i kožne probleme. Podovi od tvrdog drveta sa perivim prostirkama proizvode mnogo manje iritansa. Novi tepisi emituju isparljiva organska jedinjenja (VOC) iz konzervansa poput formaldehida koji mogu biti toksični uzrokujući respiratorne probleme i krvarenje iz nosa. Tepih treba redovno usisavati i redovno ga profesionalno čistiti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading