OGLEDALCE,OGLEDALCE MOJE: Šta pokazuje kako zaista izgledamo – ogledalo ili fotografija?

Autor: Republika

Lifestyle

26.09.2020

13:52

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kako možemo videti pravu sliku sebe, preko fotografije ili ogledala? Nesumnjivo, mnogi se možemo pronaći u situaciji da se pogledamo u ogledalo i shvatimo da uopšte ne izgledamo isto kao na fotografijama! Postavlja se pitanje: da li kamera drastično filtrira sliku? Ili možda treba da krivimo ogledalo?

RepublikaFoto: Photo by Septian simon on Unsplash
Gledanje u ogledalu (Ilustracija)

Danas pokušavamo da odgovorimo na ova pitanja: šta je bliže našem pravom izgledu, odraz ili fotografija? I zašto često doživljavamo svoj odraz u ogledalu i fotografije na različite načine?

Psihološki aspekt igra važnu ulogu. Najčešće gledamo u ogledalo kad smo kod kuće, gde je sredina u kojoj se osećamo najslobodnije i najopuštenije. Što se fotografija tiče, često završimo u kadru dok smo na „stranom terenuˮ, a to znači da, prirodno, izgledamo napetije i nepripremljeno.

Upravo zbog toga, ponekad kada bacimo pogled na ogledalo pre nego što odemo na zabavu, vidimo neodoljivo zgodnu osobu. Međutim, sledećeg dana, gledajući sebe na slikama sa žurke, ubrzo primetimo da smo bili baš suprotno od toga.

RepublikaFoto: Photo by Fares Hamouche on Unsplash

Ne sme se zanemariti ni ugao posmatranja. Jednostavna činjenica je da nam lica nisu simetrična. Ovo je apsolutno tačno za svakoga – za nekoga više, za nekoga pak manje. Tu se može izroditi uzrok sve zabune! Svakog jutra, dok se gledamo u ogledalu, stojimo na istom mestu, posmatrajući sebe iz poznate perspektive.

Kao rezultat toga, mi se naviknemo da posmatramo svoje lice iz jednog određenog ugla. Ipak, kada su fotografije u pitanju, ne dobijemo uvek prethodno upozorenje o tome kako, kada i iz kog smera će fotografija biti uslikana. Osim, naravno, ako ste zvezda kao što je Odri Hepbern, koja je skoro uvek fotografisana pod najboljim uglom.

 
Važna je i činjenica da svaka vrsta osvetljenja ima svoju temperaturu. Međutim, kada pogledamo u ogledalo, mi ne registrujemo razliku u temperaturi. Ovo je zbog toga što je naš mozak „superkompjuterˮ, koji automatski izjednačava sve razlike i „pokazujeˮ nam ten na koji smo navikli.

Sa druge strane, fotografija beleži osvetljenje onakvo kakvo je, sa svim promenama i razlikama u temperaturi. Kada pogledamo u ogledalo, čak i kada osvetljenje dolazi od raznovrsnih izvora, sa mnogobrojnim bojama i senkama na našem licu – mi i dalje vidimo svoj uobičajen izgled. Sa druge strane, fotografija može izazvati ozlojeđenost što vidimo sebe u objektivnom svetlosnom okruženju.

RepublikaFoto: pixabay.com

Ne zaboravite to da kada pogledamo u ogledalo, mi se obično fokusiramo na pojedinačan deo našeg odraza i ne vidimo celu sliku. Ipak, kada pogledamo u fotografiju, vidimo sve u celini i primetimo stvari koje su prethodno delovale nevažne (na primer, loše držanje, ruke u nezgodnom položaju i tako dalje).

U odrazu mi uvek vidimo „preslikanuˮ verziju sebe, i to konačno oblikuje našu sliku o tome kako izgledamo. Fotografije nas, sa druge strane, predstavljaju na način na koji nas drugi vide – neobična perspektiva nas i te kako može iznenaditi.

Iz svega ovoga možemo zaključiti da nam fotografije daju objektivne informacije o našem izgledu. Čak i ako ne izgledate najbolje baš uvek na slikama, to nikako nije razlog za očajanje! Možda ste uslikani u lošem momentu, ili ste bili pod prevelikim stresom, ili jednostavno niste imali vremena da uvučete stomak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading