Norvežani imaju recept kako preživeti zimu sa koronom: Znate li šta je to "FRILUFTSLIV"? Ključ je u toj reči!

Autor: Republika

Lifestyle

25.09.2020

15:07

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Poznato je da stanovnici skandinavskih zemalja vole da provode vreme na otvorenom i za boravak u prirodi koriste svaki slobodan trenutak. U vreme pandemije koronavirusa takav način života još više dobija na značaju, evo zašto...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jeste li čuli za friluftsliv? U doslovnom prevodu to bi značilo život na otvorenom (free-air life).

Novinari The Guardiana razgovarali su s Lasseom Heimdalom, glavnim sekretarom Norveškog udruženja za boravak na otvorenom, poznatijeg kao Norsk Friluftsliv. Reč je o velikoj, volonterskoj organizaciji koja promoviše život na otvorenom u zemlji, ali i šire.

Pojam "friluftsliv" teško je izgovoriti, ali vrlo jednostavno definisati i prihvatiti ga, pod uslovom da imate jaknu za sve vremenske prilike, pristojne čarape i možda automobil.

- Za Norvežane friluftsliv nije toliko o tome što radiš, nego gde se nalaziš, ističe Lasse Heimdal misleći verovatno na divlje fjordove i kristalno čista jezera i zimzelene borove na periferiji grada.

- Za mene to znači beg od svakodnevnog stresa i boravak u onome što ja nazivam prirodom - "soba za beg", kao da su šume postale produžetak sopstvenog doma. 

Lasse Heimdal praktikuje friluftsliv tri puta nedeljno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tipične aktivnosti 'života na otvorenom' su opuštanje, ribolov, planinarenje, spavanje u visećim ležaljkama (ne šatorima) i branje borovnica. Simbol friluftsliva je logorska vatra, a mantra mu je čovekovo pravo da luta. 

"Život na otvorenom" ima gotovo milion heštegova na Instagramu, profil u časopisu National Geographic, a pojavljuje se na mnogim internetskim profilima za upoznavanje u Norveškoj.

Odmah je jasno zašto će sada u vreme pandemije po popularnosti nadmašiti skandinavski hygge, životni stil koji sesastoji u druženju sa porodicom i prijateljima i stvaranju tople atmosfere u domu.

Ne iznenađuje što je "friluftsliv" bio hit korona sezone, kako je naziva Heimdal. Ističe da je svaki treći Norvežanin od marta povećao količinu vremena koje provodi na otvorenom. To je popriličan podvig s obzirom na to da prosečan Norvežanin odlazi na izlete na otvorenom barem tri puta nedeljno.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na početku pandemije u Norveškoj je bila ogromna potražnja za opremom za boravak na otvorenom. Taj trend je naterao norvešku vladu da, nakon što su zatvorili prodavnice u martu, opozove radnike s neplaćenog odsustva koji rade u dućanima za kampersku i sportsku opremu, pa čak i da zaposle dodatno osoblje.

Iako su rane mere lockdowna u Norveškoj rezultirale relativno niskim brojem zaraženih, u zadnje vreme zabeležen je porast broja inficiranih. Srećom, nije nikakav problem držati fizičku distancu na kampovanju. Još uvek nisu zabeleženi slučajevi prenošenja virusa na izletu na otvorenom.

- Pokušavamo da ne razmišljamo previše o koroni - kaže Heimdal o druženju sa svojim kolegama, ljubiteljima friluftsliva.

Život na otvorenom je u srcu norveške kulture već decenijama. Veruje se da se u pesmi slavnog književnika Henrika Ibsena 'Na visinama' prvi put spominje pojam "friluftsliv". Glavni junak pesme je mladi seljak rastrgan između života na farmi i i friluftsliva. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Upravo je napetost između grada i prirode ono što pojam "friluftsliv" čini još relevantnijim. Dok se bliži jesen i prijetnja novog, jačeg talasa koronavirusa, magija boravka na otvorenom nikada nije bila privlačnija. Takav koncept je posebno poželjan jer je iskustven i slobodan, a ekonomija iskustva naglo je pala u recesiju kada smo prestali da izlazimo u martu.

Tom Ronning, stanovnik Osla koji radi u IT sektoru, objašnjava da kada govorimo o "friluftslivu" pričamo o sigurnosti prirode i neprocenjivoj lekciji brutalnih skandinavskih zima - ne postoji loše vreme, samo neprikladna odeća. On živi blizu šume i često blizu svoje kuće može videti jelene.

Heimdala je posebno zainteresovan za ulogu "friluftsliva" u mentalnom zdravlju Norvežana.

- Sada je toplo, ali za nekoliko nedelja temperatura će se spustiti ispod nule. Vremenske prilike predstavljaju nam veliki izazov, tako da negujemo životni stil koji tome odgovara. Ali morate znati da je depresija veliki problem u Norveškoj, kaže Heimdal, misleći na poznate mračne zime.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading