Rešite se nadutosti pritiskanjem OVIH TAČAKA na stomaku: Ako imate gasove treba da izbegavate mnogo toga, između ostalog i ŽVAKE!

Autor: Republika

Lifestyle

22.09.2020

07:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sve što treba da uradite je da masirate prstom određenu tačku na telu u trajanju od dva do tri minuta i odmah ćete osetiti boljitak, a rešićete se nagomilanih gasova u crevima i bolova.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Postoje zapravo tri tačke na trbuhu koje pomažu da se rešite nadutosti i ostalih nelagodnosti koje to nosi sa sobom. Prva tačka se nalazi iznad pupka, a pronaći ćete je tako što ćete položiti dlan iznad pupka i tamo gde se prsti završavaju - to je pravo mesto.

Kada ste je pronašli, krenite kažiprstom lagano da masirate u smeru kazaljke na satu. Zatim promenite smer - masirajte obrnuto od kazaljke na satu. Neka masaža traje dva do tri minuta.

Ova masaža će vam pomoći da stanjite struk tako što više neće biti nadut kao pre, sprečićete zadržavanje vode u telu, a zaustavićete i bolove koje izaziva nadutost.

Druga se nalazi tačno četiri prsta ispod pupka. I ovu tačku potrebno je prstom masirati u smeru kazaljke na satu i obrnuto u trajanju dva, tri minuta. Ova masaža ciljano vas oslobađa gasova u crevima koji izazivaju nadutost i tako vam trbuh postaje ravniji.

Treća tačka nalazi se jedan prst iznad pupka (oko centimetar do centimetar i po), a masira se na isti način kao i prve dve. Masaža ovog mesta pomaže u rešavanju gasova još brže i ubrzava rad creva. 

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Pripazite i na ove stvari ako želite da izbegnete nadutost:

  • Gutanje vazduha uzrokuje nadutost. Ne pričajte dok jedete
  • Vežbajte. Jaki mišići na trbuhu sprečiće da gasovi iz creva naduju trbuh, pa neće toliko štrčati 
  • Opustite se. Stres uzrokuje nakupljanje kortizola i adrenalina što može dovesti do nadutosti pa svakako odvojite malo vremena za sebe i opustite se
  • Uzimajte probiotike. To je odlično za probavu, kao i za raspoloženje i podsticanje imuniteta, ali što je najvažnije, smanjuju proizvodnju gasova i regulišu bakterijsku neravnotežu u crevima
  • Smanjite unos mlečnih proizvoda. Kao jedan od glavnih simptoma netolerancije na laktozu je nadutost pa svakako smanjite unos mlečnih proizvoda u organizam. Postoji mnogo alternativa mlečnim proizvodima poput rižinog mleka koje umiruje creva ili kokosovog mleka (ili jogurta)
  • Izbegavajte žvakaće gume. Gume za žvakanje sadrže ksilitol, sorbitol ili manitol što može povećati proizvodnju gasova u probavnom traktu

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading