RODITELJSKA PAŽNJA ODVIKAVA OD EKRANA: Evo načina da Vaše dete bude aktivno!

Autor: M. Stanić

Lifestyle

18.09.2020

20:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U eri računara, tableta, telefona i ostalih gedžeta koje svi, manje ili više, koristimo pravi je izazov decu odvojiti od ovih uređaja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Mali ljudi teško odolevaju interesantnim sadržajima, crtanim filmovima i video-igricama, a to nekada prevazilazi sve granice. Prezauzeti roditelji se sve češće mire sa takvim situacijama, misleći da su nemoćni da bilo šta promene. Ipak, nije sve crno. Pokušajte da deci budete interesantniji od gedžeta i da ih ljubavlju i zajedničkim kreativnim i zabavnim aktivnostima odlepite od ekrana.

Takođe, ako dete već provodi vreme u virtuelnom svetu, pokušajte da izvučete neku korist.

- Važno pitanje je kako da vreme koje deca provedu pored ekrana, takozvani skrin-tajm, za njih ne bude štetno, već korisno. Nije samo problematično vreme koje deca provode pored ekrana već i sadržaji koje gledaju. Osim toga što će ograničiti detetovu izloženost ekranu, roditelji treba da selektuju kvalitetan sadržaj koji će deca gledati. Preporučljivo je i da roditelji prate isti sadržaj, tako da mogu sa decom da prorede sadržaj koji su gledala. Umesto izloženosti ekranima, treba povećati grin-tajm, odnosno vreme koje deca provode u prirodi u kojoj su dostupne najrazličitije aktivnosti za uspešan kognitivni i socio-emocionalni razvoj. Uključivanje deteta u obavljanje kućnih poslova shodno uzrastu takođe može da bude na više načina korisno - savetuje Mina Šoljaga, psiholog i sistemski porodični psihoterapeut, za Srpski telegraf.

Napor koji uložite i vreme koje odvojite višestruko će vam se vratiti iskrenom privrženošću deteta, a satisfakcija koju ćete dobiti je neprocenjiva. Objavite rat gedžetima, a Srpski telegraf otkriva i kako.

Tajni pozdrav

Smislite poseban tajni pozdrav koji ćete znati samo vi i dete. To može biti poseban pokret rukom ili kombinacija pokreta, namigivanje ili nešto treće. Tajni pozdrav učvrstiće vezu između vas i deteta.

Napravite izložbu

Stavite crteže, pesme, figurice od testa ili plastelina i druge kreacije deteta na jedno lepo uređeno mesto u domu tako da ovu izložbenu postavku mogu da vide rođaci i prijatelji koji budu dolazili u posetu. Vaš mali umetnik će biti veoma ponosan, a na isti način možete na vidnom mestu u kući istaći i detetove poklone ili radove iz vrtića ili škole i hvaliti se prijateljima, naročito u detetovom prisustvu. To će ga sigurno motivisati da se, umesto telefona, lati papira i flomastera.

Napravite lični pečat

Izdubite oljušten krompir u obliku koji dete izabere. Umočite ga u boju i pečatirajte odabrane predmete. Isto tako, krompir, šargarepa i kratavac, kao i mnoge druge namirnice, mogu vam poslužiti da od njih napravite razne oblike koje ćete upotrebiti u izradi kolaža.

Personalizujte društvene igre

Osmislite samo vaša originalna pravila. Nagrada za pobednika mogu biti poljupci, ispunjenje želje, pravljenje omiljene poslastice ili odlazak u bioskop.

Dečji parfem

Napravite sa detetom parfem i nazovite ga njegovim imenom. Stavite u bočicu sastojke po njegovoj želji. Možda neće mirisati očaravajuće, ali će vaša ćerka ili sin biti ponosni, a oboje ćete se, pre svega, dobro zabaviti.

Bedževi, ordenje i krune od papira

Zajedno sa detetom napravite od kartona i kolaž-papira krune ili ordenje koje ćete dodeljivati članovima porodice za razne uspešno obavljene delatnosti.

Ukrasi za kolače

Umesto da dete sedi ispred ekrana dok ste vi u kuhinji, zaposlite ga pravljenjem ukrasa za kolače. Ukusna jestiva masa se pravi od izgnječenog ratluka, šećera u prahu i boje za kolače.

Porodični kalendar

Preko već postojećih slika na zidnom kalendaru zajedno sa detetom zalepite slike članova porodice.

Cveće u cipelama

U detetovim cipelama koje su omalile zasadite neku biljčicu. Neka je dete zaliva i neguje, prateći i radujući se njenom rastu.

Sve može biti igračka

Zajedno sa detetom napravite najrazličitije igračke koristeći ono što pronađete u prirodi ili imate u kući. U tu svrhu mogu poslužiti prazne kutije, kestenje, grančice, vunica, plastične flaše i još mnogo toga. Jednostavno, pustite mašti na volju.

Potraga za blagom

Organizujte potragu za skrivenim blagom u vašoj kući i osmislite prepreke. Dete treba da prati tragove i obavlja različite zadatke da bi došlo do cilja. Blago neka bude neki poklončić.

Igre vašeg detinjstva

Upoznajte dete sa igrama kojima ste se vi zabavljali u detinjstvu. Naučite ih pravilima i provedite kvalitetno zajedničko vreme uz lastiš, žmurke, šugice, klikere...

Poster u prirodnoj veličini

Kupite hamer-papir u veličini vašeg deteta i neka ono legne na njega. Iscrtajte konture, pa zajedno sa detetom nacrtajte oči, usta, nos i ukrasite ga po želji.

Vreme za šalu

Odredite bar sat vremena nedeljno za smeh, pričanje viceva i šala. U ovome neka učestvuju svi članovi porodice.

Vaše dete je trener

Dozvolite detetu da vodi vežbe jutarnje gimnastike za sve članove porodice. Dete će se osećati važno i ponosno.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading