Perite kosu samo hladnom vodom: Rezultati će vas iznenaditi

Autor: Stil kurir, Republika

Lifestyle

14.09.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pomisao na hladan tuš i naročito pranje kose možda neće svima zvučati privlačno, ali naučnici su otkrili da to i te kako ima svojih benefita, naročito kada je u pitanju farbana kosa. Ne samo da tuširanje hladnom vodom razbuđuje, već zateže pore na koži i poboljšava cirkulaciju, a pored toga ima posebne koristi za kosu.

RepublikaFoto: Photo by Erick Larregui on Unsplash
Foto: Ilustracija

Topla voda čini da farbana kosa brže izgubi svoju nijansu, a to je zbog toga što podiže spoljni sloj dlake (kutikulu). Prilikom tuširanja i pranja kose hladnom vodom ovaj sloj ostaje zatvoren, a to ujedno dovodi i do toga da vam kosa izgleda glatko i bude sjajna. Hladna voda takođe ne isušuje sloj sebuma koji štiti našu kosu i kožu, tako da folikule ostaju zatvorene, a kosa je jača i otpornija na lomljenje.

Još jedna bitna stavka prilikom pranja kose hladnom vodom je ta da kosa zadržava vlažnost, što pomaže prilikom njenog kasnijeg raščešljavanja i stilizovanja. Ovo je posebno važno za pravljenje bilo koje vrste frizure koja podrazumeva feniranje i tretman kose balzamima ili losionima. Ponekad korišćenjem tople vode nesvesno negiramo efekte ovih proizvoda, a hladna nam pomaže da se iskoriste svi nutrijenti i korisne posledice njihovog korišćenja.

 

Za bolje zdravlje tuširajte se hladnom vodom! Evo koje su sve dobrobiti ovakvog izazova!

Možda vam neće prijati da stalno perete kosu hladnom vodom, ali probajte makar da je ispirate nešto hladnijom vodom nego uobičajeno, naročito u slučaju korišćenja dodatnih proizvoda za negu.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading