Promene na licu ukazuju da se nešto dešava u telu: Evo šta poručuju ispucale usne, žute mrlje, bubuljice na bradi...

Autor:

Lifestyle

11.09.2020

11:00

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Promene u organizmu reflektuju se i na lice. Postoje brojni znakovi na koje bi tebalo da se obrati posebna pažnja jer oni sugerišu da se nešto neobično dešava u telu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ispucale usne, pogotovo u uglovima, mogu da se jave zbog nedostatka vitamina iz grupe B. Ako je i jezik sa naslagama, onda je gotovo sigurno da organizmu ovi vitamini nedostaju. Vitamini B kompleksa bore se protiv upala, a njihov nedostatak se najčešće ispoljava kod vegetarijanaca i osoba koje sa jelovnika izostavljaju mleko i mlečne proizvode, jaja i ribu. Za one koji izbegavaju namirnice životinjskog porekla, grašak i spanać su riznice vitamina B grupe.

 

Žute mrlje oko usta, očiju i nosa mogu da upozoravaju na visok holesterol, što se može proveriti ako se nekoliko dana iz ishrane izostavi masna hrana. Ako se ništa ne promeni, poseta lekaru je neophodna.

Akne na bradi se ispoljavaju zbog hormonske osetljivosti u danima menstruacije. Međutim, ako su prisutne stalno, treba posetiti ginekologa, jer mogu da ukazuju i na sindrom policističnih jajnika.

Ispucali kapilari nastaju, uglavnom, zbog kontinuiranog konzumiranja alkohola. Preterivanje sa cigaretama i ljutom hranom takođe može da izazove ove nepovratne posledice. Da bi se problem rešio, na alkohol i cigarete treba zaboraviti, a ljuto svesti na razumnu meru. Jer, kapilari, kada se jednom pojave, više se ne povlače.

 

Tamni kolutovi ili fleke po vratu obično se javljaju kao posledica preteranog konzumiranja šećera i slatke hrane. Ove fleke mogu da budu i prvi signal povećanog rizika za nastanak dijabetesa tipa 2. Poseta lekaru je obavezna, kao i smanjenje uživanja u slatkom.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading