10 koraka za ČELIČNI IMUNITET! Evo kako da bolesti pored vas prolaze kao pored turskog groblja

Autor: net.hr

Lifestyle

28.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zašto Japanke žive duže nego bilo koje žene na svetu ili zašto ljudi latinoameričkog porekla nadžive svoje bele i crne sugrađane u Sjedinjenim Državama? Neki od odgovora na ta pitanja kriju se u načinima na koji jačaju svoj imunitet.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naš imunitet je veoma jak i ako se malo zamislimo nadasve čudesan sistem koji može odoleti navalama snažnih bakterija i virusa.

Pravilna ishrana jedna je od najjednostavnijih metoda jačanja imunološkog sistema. Japanska ishrana je primer kako se može ojačati imunitet, a kao dokaz njene efikasnosti su dugovečni Japanci. Ipak, svako podneblje pruža dovoljno prirodnih saveznika za jačanje tela tako da nema potrebe tragati za egzotičnim i često skupim dodacima ishrane.

Pogledajte neke od jednostavnih metoda:

1. Ulje semenki lana

Preterana konzumacija visokozasićenih masti (posebno visokorafiniranog biljnog ulja i margarina) i mali unos esencijalnih masnih kiselina dovodi do taloženja masnih naslaga. Veći unos kvalitetnih masti zapravo smanjuje potrebu za taloženjem u telu. Omega 3 masne kiseline iz lanenog ulja s 55-65% Omega 3 i 15 do 25% Omega 6 masnih kiselina. Ove esencijalne masne kiseline pospešuju metabolizam holesterola i triglicerida, razvoj mozga i funkcionisanje, strukturu staničnih membrana, usporava rast kancerogenih ćelija i štetnih organizama i niz drugih funkcija.

Preporučena doza je jedna ili dve kašičice na dan. Budući je ulje gorko možete ga lakše progutati umešanog u salate ili jela.

2. Vitamin C

Sodium Ascorbate prah je oblik vitamina C koji deluje protiv virusa i bakterija pre svega pospešujući imunitet napadnutog organizma. Ljudsko telo ne sintetizuje vitamin C, a preporučena doza iznosi 60 mg dnevno. To se jednostavno postiže konzumacijom svežeg voća i povrća.

3. Ljute paprike (materija Capsaicin)

Jedna od najveličanstvenijih biljaka je Capsicum, ili ljuta paprika. Dobro je poznato njeno delovanje na cirkulaciju, pomaže u održavanju zdravog pritiska i snižavanju nivoa lošeg holesterola. Biljka dobro deluje i na probavu, a pomaže i kod problema sa gasovima.

4. Mir i odmor

Jedan od najsigurnijih načina da se razbolite je životni stil koji uključuje hronični stres i osećaj umora. I negativne emocije i brige takođe loše deluju na imunitet. Dakle jačanje imunološkog sistema zahteva sasvim suprotno – dovoljno spavajte, odmarajte se i unesite smeh u život.

5. Fizička aktivnost

Ukoliko sad ne vežbajte, počnite odmah. Šetajte i krećite se što češće i više možete. Znojenje i kretanje poboljšavaju rad imuniteta.

6. Jedite crni i beli luk

Redovno jedite crni, crveni i beli luk. Njihovi sastojci dugoročno deluju vrlo povoljno na imunološki sistem.

7. Upoznajte lekovito bilje

Pročitajte nešto o lekovitom bilju i upoznajte se sa onim koje raste u vašoj blizini. Šteta je ne iskoristiti ih.

8. Pijte čajeve

Nemate li vremena za istraživanje lekovitog bilja pijte zeleni i crni čaj. Sadrže antioksidanse, bioflavonoide, tanine... Svi oni imaju antikancerogeno delovanje.

9. Zapisujte šta jedete

Nedelju ili dve zapisujte šta ste pojeli tokom dana i uočite loše navike. Unosite li previše masne hrane, rafiniranog belog brašna i šećera? Potrudite se da vam obroci budu raznolikiji i zdraviji.

10. Pijte dovoljno vode

Treba li to još jednom reći? Voda čini ogroman procenat našeg tela. Unosite je često – barem sedam do osam čaša dnevno.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading