Uklanjanje mitesera s lica - kako nastaju i kako ih se rešiti

Autor: kako.hr

Lifestyle

27.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre nego što krenemo, idemo razjasniti šta je to miteser. Miteser je otvoren komedon ili začepljena pora. Izgleda kao ravna tamna tačkica ili zrnce papra utisnuto u kožu. Miteseri se obično javljaju na T-zoni (područje čela, nosa i brade) kada koža luči mnogo sebuma upravo zbog žlezda lojnica koje su tu najgušće smeštene. Međutim, mitesere mogu imati i osobe sa suvom kožom lica.

RepublikaFoto: pixabay.com

Pod normalnim uslovima koža luči upravo dovoljnu količinu sebuma kako bi bila zaštićena i održala dovoljan nivo vlage. Što više sebuma proizvede, veća je šansa da će višak sebuma ostati zaglavljen u pori što uzrokuje blokadu. U kombinaciji sa mrtvim ćelijama, nečistoćom i bakterijama, sebum u porama oksidira i tamni, formirajući miteser. Oksidirano ulje je ono što daje crnu boju miteseru, ne prašina ili nečistoća, kao što većina žena veruje. Zato, uklanjanje mitesera moguće je isključivo pravilnom negom kože lica.

Osim viška sebuma, miterese može uzrokovati i:

– Višak androgena (hormona)

– Veoma toplo i vlažno vreme
– teški make up koji ostavlja masni film na licu

Uklanjanje mitesera pravilnom negom kože

Stručnjaci kažu da je trajno uklanjanje mitesera nemoguće, upravo zbog sebuma kojeg koža konstantno luči, ali koristeći profesionalne proizvode za negu lica možete sprečiti nastajanje novih.

Čišćenje lica prvi je korak u borbi protiv mitesera. Izbegavajte krute sapune prilikom čišćenja lica jer upravo sastojci koji održavaju sapun u krutoj formi – začepljuju pore i iritiraju kožu. Među brojnim sredstvima dostupnim na tržištu, osobe sa masnom kožom trebale bi izabrati gel za umivanje lica namenjen masnoj koži i to onaj koji uravnotežava lučenje sebuma dok bi hidratantnije gelove trebale koristiti osobe sa suvom kožom.

Potrebno je redovno raditi piling na području lica koji je zahvaćen miteserima. Ukoliko imate suvu kožu, piling ne bi trebali koristiti više od jednom nedeljno, dok bi osobe sa masnom kožom trebale raditi piling dva do tri puta nedeljno. Piling lica uklanja mrtve čelije, podstiče obnavljanje ćelija i čisti i matira lice.

Ne stiskati!

Miteseri se nipošto ne smeju istiskivati jer time možete prouzrokovati iritaciju i infekciju lica i nastajanje ožiljaka. Umesto istiskivanja, isprobajte flastere za nos, čelo i bradu. Flasteri se nanose na vlažnu kožu lica kako bi lakše prionuli. Nakon što se flasteri osuše, potrebno ih je nežno povući. Flasteri sigurno ne mogu pomoći u prevenciji mitesera ali mogu poslužiti kao privremeno i uspešno sredstvo za uklanjanje mitesera.

Ukoliko gore navedeni saveti ne pomognu u borbi sa miteresima, može vam pomoći stručno osoblje kozmetičkog salona. Naime, danas postoje posebni tretmani lica osmišljeni prema potrebama korisnika. Tretmani obično uključuju dubinsko čišćenje lica parom, koje pospešuje otvaranje pora, masažu i na kraju masku za lice.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading