NARODNI RECEPTI PROTIV ANEMIJE: Evo kako da popravite krvnu sliku

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Često ste umorni, slabi, vrti vam se u glavi, nemate apetit, srce vam ubrzano radi...

 

RepublikaFoto: pixabay.com
Umor je čest signal za malokrvnost

Ako kod sebe prepoznajete neki od ovih simptoma, verovatno patite od anemije. Ovo su samo neki, najčešći simptomi malokrvnosti, a anemija ima preko 400 pojavnih oblika.

MANJAK KISEONIKA

Čak 25 odsto stanovništva ima ovaj problem. Stručno, to je nedostatak eritrocita, a mali broj crvenih krvnih zrnaca sadrži i manje hemoglobina, pa je dotok kiseonika organima kao što su mozak, srce i mišići dosta smanjen. Zbog toga osećate fizičku i mentalnu slabost. Tada srce radi brže pokušavajući da nadoknadi manjak kiseonika. Anemija se ponekad teško otkriva jer su rani simptomi veoma blagi, pa se ne sumnja na nju. Pacijenti je često zamenjuju tegobama koje se povezuju sa drugim bolestima ili korišćenjem nekih lekova. Međutim, ona vam može smanjiti životnu energiju do te mere da otežava obavljanje najosnovnijih aktivnosti. Ruski lekar specijalista Igor Grigorjevič Ivanov kaže da je vrlo lako dijagnostikovati anemiju, ali da je ona često prateći sindrom određene bolesti.

TRANSFUZIJA KRVI

- Za utvrđivanje je dovoljna analiza krvi, ali treba utvrditi uzrok anemije. To zahteva veća laboratorijska ispitivanja, pa i endoskopska, odnosno posmatranje unutrašnjih organa - kaže Ivanov.

Ukoliko malokrvnost dugo traje, to može ozbiljno i trajno narušiti vaše zdravlje. Ako se ne leči na vreme, može dovesti do srčanih tegova ili potrebe za transfuzijom krvi. Obavezno posetite svog lekara, ali nije naodmet da probate i neki od narodnih recepata protiv malokrvnosti.

RECEPTI ZA BOLJU KRVNU SLIKU

RepublikaFoto: pixabay.com
Cvekla je saveznik u borbi protiv malokrvnosti

Koktel protiv anemije

Sastojci:

  • 200 mililitara soka od nara
  • po 100 mililitara soka od limuna, jabuke, šargarepe
  • 70 g meda
  • rendana cvekla

Priprema:

Sve dobro pomešati, trebalo bi da ispadne gust, sipati u flašu i čuvati u frižideru. Uzimati po dve kašike tri puta dnevno.

Tinktura od belog luka

Foto: pixabay.com

Beli luk je jedan od najboljih lekova za lečenje anemije. Ako vam teško pada da ga jedete sirovog, možete da napravite tinkturu na sledeći način: očistite i operite 300 grama belog luka. Prelijte litrom čistog alkohola i ostavite da odstoji tri nedelje. Posle toga uzimajte ovaj lek tri puta dnevno po kašičicu. Možete piti i sa mlekom.

Ruski čaj

Sinonim za ruski čaj je Epilobium angustifolium, divlja, jednogodišnja, zeljasta, samonikla biljka prilagođena oštrim klimatskim uslovima kakvi su u Sibiru. Epilobium je biljka specifična po tome što sadrži najveću koncentraciju biološki aktivnih jona metala, koji su neophodni čovekovom organizmu. List ove biljke sadrži gvožđe, mangan, nikl, titanijum, molibden i bor. Gvožđe i mangan su direktno vezani za produkciju crvenih krvnih zrnaca u ljudskom organizmu. Kako se ovde nalaze na jednom mestu i u prirodnom balansu, čaj je idealno sredstvo za sve one koji imaju problema sa malokrvnošću. Studije su pokazale da ekstrakt ruskog čaja ubrzava produkciju eritrocita, skraćuje vremenski period njihovog sazrevanja i za vrlo kratko vreme dovodi njihovu koncentraciju u maksimalno stanje.

Povrtni koktel

Uzmite po pola čaše soka šargarepe, cvekle i crne rotkvice, sipajte u posudu od gline i stavite u blago zagrejanu rernu jedan sat. Gotovo rastopljeni sok treba piti tri puta dnevno po dve kašike, 20 minuta pre obroka, baš kao i konvencionalni lek. Lečenje traje dva do tri meseca. Poboljšanje se primećuje posle tri nedelje. Takođe je preporučljivo u ishranu uključiti jabuke, orahe i heljdu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Povrće

Čaj od hajdučke trave

U pola litra ključale vode stavite 60 grama hajdučke trave, ostavite sat vremena, a onda sklonite sa ringle. Uzmite po kašičicu tri puta dnevno.

Infuzija od borovnice

U teglu stavite 300 grama borovnica, pa prelijte sa 500 grama meda. Ostavite 24 sata u frižideru, pa uzimajte dva puta po jednu kašiku pre doručka i ručka, dok se ne potroši.

Energetska bomba

Sastojci:

  • 200 g meda
  • po 200 g oraha i suvog grožđa
  • 200 mililitara soka od šargarepe
  • po 200 mililitara soka od cvekle
  • 2 limuna

Priprema:

Operite limun, uklonite semenke i sameljite ih zajedno sa korom, a zatim stavite u teglu. Dodajte med, sok od cvekle i šargarepe i sve dobro izmešajte. Tome dodajte mlevene orahe i suvo grožđe i ponovo promešajte. Trebalo bi da dobijete oko kilogram smese, a teglu čuvajte u frižideru. Uzimajte po kašiku smese pre svakog obroka, tri puta dnevno. Obezbeđuje elan i energiju i popravlja krvnu sliku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading