Da više ne grešimo u čišćenju: Uz malo truda, ovih 10 stvari biće kao nove!

Autor: Prva

Lifestyle

22.08.2020

14:30

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Čistimo uglavnom na jedan isti način na koji smo navikli. Međutim, šta ako vam kažemo da ste neke stvari čistili skroz pogrešno?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Proverite sami…

Četkica za zube

Kako biste uštedeli novac koji trošite na često kupovanje četkice za zube, potrebna je samo jedna stvar. Sipajte sirće u čašu i ostavite četkicu nekoliko sati da stoji. Ne zaboravite redovno da perete i posudice za četkice.

Rerna

Napravite pastu od sode bikarbone i vode. Tu smesu stavite na površinu i u unutrašnjost rerne i neka to odstoji preko noći. Mokrom krpom sve dobro obrišite. Nakon toga unutrašnjost poprskajte sirćetom i dobro očistite mokrom krpom. Vaša rerna će biti kao nova.

Drvena daska za sečenje

Za drvenu dasku za sečenje nije neophodan deterdžent. Potrebni su samo limun i so! Uzmite pola limuna i so, istrljate dasku i isperite vodom. Osušite, a zatim blago nauljite maslinovim uljem i prebrišite. Izbegavajte pranje u mašini za sudove.

Tepsije

Kod zagorele masnoće u tepsiji ne pomaže ni četka za ribanje. Napravite mešavinu za čišćenje. Uzmite 1/4 šolje sode bikarbone i hidrogen, mešajte ova dva sastojka dok ne nastane kremasta smesa. Smesu utrljajte u tepsiju i ostavite da stoji nekoliko sati. Iznenadićete se rezultatom .

Dušek

Kako biste što bolje očistili dušek prvo ga usisajte. Nakon toga po celom dušeku pospite sodu bikarbonu pomešanu s par kapi eteričnog ulja (lavanda). Neka soda bikarbona odstoji na dušeku 2-3 sata, pa ga opet usisajte. Možete posle i prebrisati vlažnom krpom. Redovno ga okrećite. Promenite ga nakon maksimalno 10 godina.

Rende

Rende je jedan od kuhinjskih alata koje je najteže očistiti. Zato imamo rešenje za vas: uzmite jedan krompir i rendajte ga. Kiselina koja se nalazi u krompiru rešiće sve ostatke na ovom kuhinjskom elementu. Nakon ovoga isperite ga vodom.

Mikrotalasna

Nemojte ribati mikrotalasnu. Napunite keramičku ili vatrostalnu posudu sirćetom i vodom i stavite da stoji dva minuta na najjačoj temperaturi. Mikrotalasna će biti puna pare, a vi ćete svu prljavštinu jednostavno prebrisati.

Plastične igračke

Ne morate prati svaku igračku posebno. Ukoliko imate mašinu za sudove,  jednostavno skupite sve igračke i operite ih u mašini. Iscedite vodu iz gumenih patkica i figurica da se ne nakupi buđ.

Žaluzine

Staru čarapu umočite u mešavinu vode i sirćeta i perite prorez po prorez.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading