Svaki dan to radimo, a pravimo veliku grešku: OVAKO se zubi pravilno peru!

Autor: happytv.rs, Republika

Lifestyle

20.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Redovne posete zubaru i vežbanje dobre oralne higijene, poput redovnog pranja zuba kod kuće, ključni su za održavanje zdravlja zuba. Kada je u pitanju pranje zuba, mnogi od nas čine sledeće: nanesemo pastu za zube na četkicu, radimo lagane kružne pokrete po zubima, ponovimo na unutrašnjim površinama, pljunemo i isperemo. Međutim, ovaj metod pranja zuba delimično je - pogrešan.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

The Oral Health Foundation, nezavisna dobrotvorna organizacija sa centralom u Velikoj Britaniji, koja ima za cilj poboljšanje oralnog zdravlja ljudi, preporučuje da pljunete nakon pranja zuba, ali da ih ne ispirete. Barem ne odmah.

Umesto toga, trebalo bi da pokušate da zadržite pastu na zubima nekoliko minuta pre ispiranja kako biste maksimalno iskoristili zdravstvene pogodnosti fluora (koji se nalazi u većini pasti za zube) koji se koristi za jačanje beline zuba. Ispiranje odmah nakon pranja izbaciće koncentrovani fluor i umanjiti njegov preventivni učinak, navodi The Healthy.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Fluor u pasti za zube doprineo je smanjenju kvarenja i propadanju zuba kod dece u SAD-u od kraja 1960-ih do početka 1990-ih, pokazuju podaci Centra za kontrolu i prevenciju bolesti. Zato je njegova uloga u očuvanju dobre oralne higijene od velike važnosti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading