MNOGO SU ŠTETNE ZA ORGANIZAM: Ovo je spisak od 5 namirnica koje treba da izbegavate u širokom luku!

Autor: Republika

Lifestyle

17.08.2020

10:13

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U nastavku donosimo korisne informacije o tome koju hranu treba izbegavati, ali i predloge o sigurnim i zdravim alternativama...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Na prvi pogled zdrava ulja mogu dovesti do upalnih procesa u organizmu, dok razne namirnice koje su redovno na vašem jelovniku, mogu da štete vašim krvnim sudovima.

Prerađeni mesni proizvodi

Konzervansi poput nitrata i sulfata se već neko vreme povezuju s raznim oblicima raka. American Institute of Cancer Research ustanovio je da zapravo nema sigurne količine prerađenog mesa koju smemo konzumirati.

Umesto toga, trebalo bi pronaći prirodne zamene koje ne sadrže nitrate ni sulfate, ili jednostavno izbaciti prerađene mesne proizvode iz svog jelovnika.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Losos iz uzgoja

Ova vrsta ribe iz uzgoja najčešće raste u prljavim, pretrpanim oborima u kojima se često koriste otrovni pesticidi, antibiotici i dezinfekcijska sredstva u cilju sprečavanja bolesti.

Stoga, najbolje bi bilo da omega-3 masne kiseline unesete putem sveže ulovljenog lososa ili manjih riba kao što su sardine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Trans masne kiseline

Trans masne kiseline koje se nalaze u hidrogenizovanim i delimično hidrogenizovanim uljima, masnoćama i margarinu mogu da stvore masne naslage na vašem stomaku. Osim toga, ukoliko ih konzumirate, veći je rizik od depresije.

Ulje od kikirikije, te biljno, sojino, palmino, takođe su pune masnoća koje mogu izazvati upalne procese u telu.

Umesto toga, odlučite se za zdrave masti kao što su kokosovo i maslinovo ulje jer ćete se na taj način smiriti upalni procesi u vašem organizmu, a izborićete se i sa masnoćama.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Visoko fruktozni kukuruzni sirup se krije u raznim namirnicama, čak i onima za koje nikada ne biste posumnjali, poput hleba i kečapa.

Naučnici su povezali ovaj sastojak s raznim zdravstvenim teškoćama  poput lučenja insulina i masnih naslaga na stomaku.

Takođe, s visoko fruktoznim kukuruznim sirupom telo ne dobija signale da ste upravo jeli, te ćete kasnije imati napad gladi.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Veštački zaslađivači

Veštački zaslađivači možda ne sadrže kalorije, ali studije su pokazale kako  može da poveća nivo insulina, šećera u krvi. 

Ako morate koristiti zaslađivač, stevija je dobra alternativa.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading