Nervira vas šlauf oko struka? Rešite ga se uz ovih 7 saveta - nisu potrebna velika odricanja!

Autor: Prva

Lifestyle

17.08.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ako znate šta smete, a šta ne smete da jedete, možete podstaći napore da što pre uklonite višak masnoća sa stomaka i efikasno izgubite neželjene kilograme koji su se tamo nagomilali.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Uravnotežena ishrana je važna za zdravlje čitavog organizma, a ne samo zbog eventualnog viška kilograma. No, ako ste skloni skupljanju masnoća na području stomaka, kroz ovih sedam saveta koje donosi "BoxRox", naučite kako da ih se rešite.

1. Smanjite unos šećera i skroba

Kada želite da skinete višak kilograma, najvažnije je da smanjite unos ugljenih hidrata, naročito skroba. Naime, za skladištenje masnoća je odgovoran insulin. On se oslobađa kad jedete previše šećera koji dolaze od skroba i ugljenih hidrata. Što više šećera jedete, telo oslobađa više insulina i taložite više masti. No, kad se nivo insulina smanji, telu ne pružate mnogo mogućnosti za skladištenje masnoća nego ih ono koristi kao gorivo.

Dodatni benefit smanjenja insulina je mogućnost koju dajete bubrezima da se reše viška tečnosti i natrijuma. Zbog viška natrijuma javlja se nadutost, a zadržavate vodu koja doprinosi gomilanju kilograma. Tokom prvih nekoliko nedelja promene ishrane u kojoj imate manje ugljenih hidrata, primetićete povećani gubitak kilograma.

2. Jedite povrće, složene ugljene hidrate i zdrave masnoće

Ako smanjite unos poznatih izvora ugljenih hidrata poput hleba, testenine, pirinča i slično, to ne znači da treba potpuno da ih uklonite iz ishrane. Ugljeni hidrati iz povrća dovoljni su za dnevne preporučene količine od 20 do 50 grama. Jedući povrće poput karfiola, brokolija, prokelja, kupusa ili blitve, unećete dovoljnu količinu ugljenih hidrata. Odličan izvor ugljenih hidrata je i batat.

Zdravi izvori proteina nalaze se u piletini, ćuretini, govedini, jajima i proizvodima poput tofua, ali i u ribi koja takođe obiluje zdravim omega 3 masnim kiselinama. Proteini i zdrave masnoće su obvezan deo jelovnika. Zdrave masti nalaze se u avokadu, ribi, maslinovom ulju i sličnim proizvodima.

Ako dnevni jelovnik prilagodite ovim elementima, to će pomoći u ubrzavanju metabolizma i doprineti boljem opštem zdravstvenom stanju poput smanjenja rizika od bolesti srca i krvnih sudova.

3. Ne zaboravite na vežbe snage

Moguće je izgubiti kilograme bez vežbanja, ali fizička aktivnost je nužna ako želite bolje rezultate. Odlazak u teretanu triput nedeljno uz zagrevanje, istezanje i podizanje tegova, pomoći će u smanjenju telesne mase. Podizanje tegova omogućava veću kalorijsku potrošnju i povećanje mišićne mase.

Imajte na umu da metabolizam mišića zahteva puno kalorija. Ako radite na ispravan način, povećaćete masu mišića, a smanjiti masnoće jer ih je vaše telo potrošilo kao izvor energije potrebne za rad mišića. Isto tako, važno je dobro se odmoriti nakon treninga i osvežiti telo.

4. Nemojte biti prestrogi

Razlog zbog kojeg ljudi često odustaju od dijeta i gubitka kilograma leži u uskraćivanju omiljene hrane. Stoga, ne uskraćujte sebi sve što volite, nego jednom nedeljno ugodite žudnjama. Naravno, to ne znači da smete da jedete koliko želite. Odaberite razumnu veličinu porcije i jedite hranu o kojoj maštate. To će vam pomoći da ostanete postojani i zadržite disciplinu.

Ipak, ako preterate, rezultat će biti suprotan od onog kojem se nadate. Ako jedete nezdravu hranu, imajte na umu da samo želite da zadovoljite ukusne pupoljke, a ne apetit.

5. Kontrolišite kalorije i veličinu porcija

Bez nutricionističkog znanja brojanje kalorija je iscrpljujuće i neretko beskorisno. Ako se držite hrane bogate proteinima, zdravim mastima i povrćem s niskim udelom ugljenih hidrata, ne morate brojati kalorije.

Ovo je ishrana zbog koje će se kilogrami topiti, no ako svejedno želite da brojite kalorije kod svakog obroka - svakako pokušajte. Možete koristiti i aplikacije koje sadrže brojač kalorija ili kalkulator za kalorije.

6. Ne zaboravite da pijete vodu

Kako bi svi metabolički procesi u telu besprekorno funkcionisali, potrebna vam je voda. Pored toga, pomoći će boljem osećaju sitosti i hidrirati kožu i ćelije. Pomoći će i u uklanjanju viška natrijuma iz organizma čijem je gomilanju doprineo insulin. Što više pijete, to će višak soli pre izaći iz tela.

7. Naspavajte se

Dok spavate, ćelije se brže obnavljaju. Dobar san će pomoći u obnavljanju tkiva koja su se u teretani oštetila. Ako trpite zbog bolova u mišićima, pomoći će topla kupka nakon koje će vam kvalitetan san olakšati sve tegobe i ubrzati oporavak.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading