KAMEN U BEŠICI ILI BUBREGU: Kako PREPOZNATI i LEČITI ovaj bolni zdravstveni PROBLEM?

Autor:

Lifestyle

15.08.2020

15:26

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Od kamena u bubregu ili bešici pati jedna od dvadeset osoba, a rizik za njegov nastanak veći je tokom letnjih meseci. No pripazimo li na nekoliko stvari, možemo znatno smanjiti nastanak tog nimalo prijatnog zdravstvenog problema.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kamen u bubregu zapravo je čvrsta kristalna mineralna masa koja se može formirati unutar bubrega ili mokraćnog trakta, a do toga dolazi kada se smanjuje količina urina koji proizvodimo te se time stvara višak čvrstih stvari u mokraći. Iako je to boljka koju primarno vežemo za muškarce, često se javlja i kod žena. Može se javiti u bilo kom životnom dobu, no najčešća je u dobu između 30 i 50 godina, navodi "Zadovoljna.hr".

KAKO I ZAŠTO NASTAJE?

Osnova stvaranja kamena jeste prezasićenost urina sastojcima koji imaju svojstvo kristalizacije. Oni se izlučuju kao prirodan rezultat filtriranja krvi, što je i jedan od zadataka bubrega, no kada je mokraća prezasićena spomenutim sastojcima, dolazi do stvaranja sitnih kristalčića koji se na kraju međusobno privlače i stvaraju kamen.

Najčešći razlog zbog kojeg nastaje kamenje jesu naše prehrambene navike te nedovoljno unošenje vode. Upravo se zato kamen češće javlja leti. Tada imamo povećanu potrebu za unošenjem tečnosti, no često je ignorišemo, posebno ako smo na putu te znamo da će nam biti ograničen pristup toaletima. Zato nastojimo piti što manje vode, a time sebi zapravo pravimo najveću štetu.

Takođe nije svejedno kakvu hranu konzumiramo. Jedemo li često proteine životinjskog porekla, što se neretko povećava leti zbog čestih roštilja, konzumiramo li namirnice koje su bogate natrijumom, šećerom, fruktozom ili oksalatima koji se nalaze u peršunu i spanaću, značajno sebi povećamo rizik od nastanka kamena u bešici.

Takođe se šanse povećavaju ako dođe do hipervitaminoze D, odnosno predoziranja vitaminom D.

No nije zanemariv ni posao koji radimo te koliko smo zbog njega izloženi stresu. Naime, dokazano je da stres može uticati na nastajanje urolitijaze. Pet do dvanaest sati nakon stresa dolazi do povećanog izlučivanja kalcijuma, a nakon 20 do 30 sati i do povećanog izlučivanja oksalata.

KOJI SU SIMPTOMI?

Bol koju uzrokuje stvaranje kamena često je vrlo iznenadna i veoma neugodna. Štaviše, bubrežna bol, znana kao nefrokolika, jedna je od najjačih poznatih bolova u medicini. Nastaje zbog širenja bubrežne nakapnice, odnosno akutne opstrukcije izvodnih kanala bubrega, najčešće uzrokovane kamenom.

Bol zahvaća predio slabina, odnosno donji deo leđa, te se širi prema bešici ili prema testisima kod muškaraca.
Bol se širi iznenada, pojačava u sat vremena, a potom postaje gotovo nepodnošljiv narednih nekoliko sati.

Nakon toga popušta, no snažno utiče na kvalitet života i radnu sposobnost jer tokom tih nekoliko sati osoba ne može obavljati gotovo ništa. Takođe mogu biti prisutni i drugi simptomi kao što su mučnina, povraćanje, nagon na češće mokrenje, koje pritom može biti jako bolno, te pojava krvi u mokraći.

KAKO POMOĆI SEBI?

Kada se javi bilo kakav bol u području leđa i prednjem delu trupa, nipošto se ne sme ignorisati jer osim o kamenu može biti reč i o brojnim drugim opasnim bolestima.

Svakako se treba javiti svom lekaru, koji će vas uputiti urologu na ultrazvuk, a uzeće i uzorak urina, odnosno snimak urotrakta. Utvrdi li se da je reč o kamenu, on se može razbiti pomoću lekova i vrlo obilnom hidratacijom, a samo u najtežim slučajevima potrebna je operacija.

Ipak, da do toga ne bi ni došlo, najbolje je na vreme se početi brinuti o svome organizmu. To možemo tako što ćemo smanjiti unos namirnica punih oksalata kao što su blitva, spanać, rabarbara, voćni sokovi, suvo voće, jagode i čokolada.

Takođe se preporučuje smanjen unos životinjskih proteina, smanjen unos soli, ali povećana količina vode od barem 3 litra dnevno, naročito u ovim letnjim danima.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading