Sprečite prekomerno znojenje prirodnim putem! Istrljajte pazuh limunom, kesicama čaja, ali i OVIM moćnim sastojcima

Autor:

Lifestyle

12.08.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Učestalo znojenje, naročito tokom letnjih meseci, zna da bude prilično neprijatno i zamarajuće, pa često nosimo i rezervnu garderobu ne bismo li ikako uspeli da se rešimo ove nelagode.

RepublikaFoto: freeimages.com
Foto: Ilustracija

Međutim, znojenje je prirodan način hlađenja tela, pomoću kojeg ono pokušava da spusti svoju visoku temperaturu, nastalu što zbog vrućine napolju, što zbog stresa i napetosti.

Ako se prekomerno znojite i želite da se rešite mokrih kolutova ispod pazuha, predlažemo da probate nekoliko prirodnih trikova koji će smanjiti znojenje i svesti ga na normalu.

Soda bikarbona

Soda bikarbona zbog svoje supermoći da apsorbuje masnoće i upije neprijatne mirise odlično je rešenje kod prekomernog znojenja. Sipajte malo sode bikarbone na vlažne prste, a zatim protrljajte pazuh. Sačekajte da koža upije i ostatak praha uklonite maramicom ili ubrusom. Bilo da nosite rančeve ili torbe, svakako bi trebalo uvek da imate kod sebe jednu kesicu sode bikarbone - nikad se ne zna kad će zatrebati.

RepublikaFoto: pixabay.com

Jabukovo sirće

Jabukovo sirće je takođe glavni saveznik u borbi sa znojenjem. Jednom dnevno je sasvim dovoljno da prebrišete mišku sirćetom i mirni ste tokom celog dana. Pomešajte sirće sa vodom u razmeri 2:1, natopite pamučnu krpicu smesom i pređite preko pazuha - svežina je zagarantovana.

 

Crni čaj

Crni čaj u sebi sadrži tanin, koji je prirodni antiperspirant pomoću kog se znojenje svede na minimum. Skuvajte dve šolje čaja, nakon dva, tri minuta izvadite kesice, sačekajte da se ohlade, a zatim ih stavite ispod pazuha.

Ostavite da deluju oko 10 minuta.

RepublikaFoto: pixabay.com

Limun

Isecite limun napola, istrljajte pazuh i nemojte kožu ispirati narednih pola sata. Limun se generalno koristi kao sredstvo za neutralizaciju jakih mirisa, ali i za kontrolu znojenja tela, zato je odlična zamena za dezodorans ako vam nestane.

Čaj od žalfije

Žalfija definitivno spade u najlekovitije biljke na svetu. Osim svog antibakterijskog dejstva, dokazano je da ova biljka smanjuje nalete vrućine i znojenja, odnosno, valunge. Kada budete kuvali čaj, vodite računa da ne preterate, dovoljna je jedna kašičica na punu šolju vode. Čaj pijte jednom dnevno, najbolje ujutru, na prazan stomak.

RepublikaFoto: pixabay.com

Više voća i povrća

Začinjena, ljuta i masna hrana često su uzrok prekomernog znojenja, zato je vrlo važno da tokom leta jedete što više voća, povrća i laganih obroka.

Hidratacija

Voda, voda i samo voda. Da biste sprečili znojenje, potrebno je da pijete što više tečnosti tokom dana kako biste ohladili pregrejano telo i spreč ili pojavu kolutova ispod pazuha.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading