ČUPKANJE TRAVE I UČENJE: 7 razloga zašto je baštovanstvo korisno za decu!

Autor: T. J.

Lifestyle

11.08.2020

23:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Odavno je poznato da kontakt s prirodom pozitivno utiče na celokupno zdravlje, a da uzgajanje biljaka ima terapeutsko dejstvo. Takođe, rad u vrtu ili bašti, kao i uzgoj biljaka u saksijama, mogu biti veoma korisni za decu jer će u njima probuditi radoznalost i osećaj odgovornosti prema prirodi, a mnogo toga će o njoj i naučiti.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Većina male dece voli da kopa zemlju i uživa u prirodi, a, nažalost, današnja deca uglavnom odrastaju bez mnogo direktnog kontakta s prirodom i o njoj najčešće uče putem interneta ili drugih medija. Srpski telegraf otkriva razloge zašto je baštovanstvo posebno korisno za decu.

RAZVIJA MOTORIKU

Okopavanje bašte, čupanje trave, sadnja biljaka, njihovo presađivanje, branje sitnih plodova, sve su to aktivnosti koje razvijaju fine motoričke veštine kod dece, zahvaljujući kojima će dete dalje moći slobodno da se kreće i samostalno izvršava zadatke, da stiče nezavisnost i samopouzdanje i da dostiže razvojne ciljeve u očekivano vreme.

JAČA OSEĆAJ ODGOVORNOSTI

Baštovanstvo zahteva pažnju. Biljke se bez potrebne nege suše i venu. Ako se ne zalivaju ili su izložene preteranoj toploti ili sunčevim zracima, ako se ne rasađuju, biljke se razbole i propadnu. Zato je baštovanstvo odličan način da u detetu probudi odgovornost. Ako, pritom, u blizini biljaka napravite pojilišta ili kućice za ptice, odgovornost će biti još veća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

UČI STRPLJENJU I ORGANIZACIJI

Neke biljke uspevaju samo u određenom delu godine. Nekima su potrebni dani ili nedelje da izrastu. Neke imaju pozitivan uticaj na druge biljke koje rastu u neposrednoj blizini. Neke rastu u redovima, dok neke najbolje uspevaju ako se prskaju vodom. Takođe, biljkama je potrebno svakodnevno nadgledanje, zalivanje, a povremeno i rasađivanje. Zato je gajenje biljaka idealno da se razviju strpljenje i osećaj za dobru organizaciju da bi se došlo do vidljivih rezultata.

PODSTIČE KOMUNIKACIJU I UČENJE

Baštovanstvo pruža priliku da razgovarate s decom. Možete diskutovati o načinima i planu sadnje biljaka. O podsticanju njihovog bržeg rasta. O izgledu i potrebama određenih biljnih vrsta. O njihovim mirisima i ukusima. Možete ga odvesti i u botaničku baštu. Istraživanjem sveta botanike, dete razvija i govor, kognitivne i senzorne sposobnosti. Drugim rečima, baštovanstvo će ga motivisati da priča i uči.

Foto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

POVEZUJE PORODICU I DRUŠTVO

Ako imate dvoje ili više dece, možete ih sve uključiti u baštovanstvo. Što veći broj dece učestvuje u zadacima vezanim za gajenje biljaka, to će brže i lakše biti obavljeni. Baštovanstvo je zahtevan posao, ali ako ga radite u krugu porodice, biće mnogo zabavniji i lakši. Ovo se posebno odnosi na radne akcije u vrtićima ili školama, gde se deca na zabavan način mogu upoznati s procesom proizvodnje biljne hrane.

ZDRAVE NAVIKE U ISHRANI

Ako dete samo zasadi paradajz ili limun u bašti ili saksiji, velika je verovatnoća da će ih i jesti. Ako vaše dete ne voli određeno povrće, podstaknite ga da ga posadi. Osim što će biti ponosno kad izraste, poželeće i da ga proba. A ako ga uključite u zajedničko spremanje jela sa tim povrćem, ono bi moglo postati njihovo omiljeno.

 

BUDI KREATIVNOST

Sadnja cveća različitih boja i mirisa, ukrašavanje bašte ili saksija pomoću cigala ili kamenčića, pravljenje staklenika i cvetnih vrtova, postavljanje rešetki za biljke penjačice, pa i izrada strašila ako je potrebno, mogu biti jako kreativni, te pomoću mašte dete može napraviti pravi mali botanički raj u dvorištu ili na terasi.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading