SVI SAVETI NA JEDNOM MESTU: Produžite životni vek vašim naočarima uz pravilno korišćenje i održavanje!

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Izdvojili ste dosta vremena i novca kako biste imali savršene naočare, ali one ipak nekako brzo postanu izgrebane i uništene? Nije sve izgubljeno, imamo par saveta i trikova za vas!

Foto: Ilustracija

Možda samo nemate sreće, a možda jednostavno imate navike koje skraćuju životni vek vašim pomagalima za vid.

Najvažniji i prvi savet koji će vam svaki optičar dati, jeste taj da naočare nikada prilikom stavljanja i skidanja ne držite prstima za stakla već za okvir ili deo između stakala.

Takođe, ono što šteti staklima i grebe ih jeste nošenje naočara na kosi. Imajte na umu da naočare nisu rajfovi niti šnale i da im takva upotreba stvara mrlje i ogrebotine, a dodatno postoji mogućnost da skliznu sa glave i slome se (ovo bolno iskustvo su mnogi doživeli).

RepublikaFoto: Photo by Timothy Dykes on Unsplash
Foto: Ilustracija

SAVET PLUS

Skidajte naočare sa obe ruke kako biste izbegli krivljenje okvira.

Kad smo kod odlaganja naočara, najpoželjnije bi bilo da ih držite u njihovoj futroli. Ukoliko ipak morate da ih spustite na sto, vodite računa da stakla ne dolaze u kontakt sa površinom, već ih oslonite isključivo na okvir.

Nadamo se da ne moramo da napominjemo da ih ni slučajno ne ostavljate na krevetu ili još gore na podu... U takvim slučajevima je fatalan kraj gotovo zagarantovan.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ne spuštajte naočare direktno na stakla

Sredstva za čišćenje naočara

Najbolji način čišćenja vaših naočara je uz pomoć namenskih sprejeva i tečnosti, odnosno krpica od jelenske kože i mikrofibera.

Brišite ih redovno kružnim pokretima, budući da su stakla osetljiva i lako se prljaju, a ne želite da dodatno naprežete oči i kvarite vid zbog ovih mrlja.

 

 

Tečni sapun

Ukoliko nemate sredstvo namenjeno čišćenju naočara, tečni sapun je jedan od jednostavnijih i efikasnijih načina čišćenja. U toplu vodu dodajte malo sapuna, a naočare lagano zaronite u takvu vodu. Pažljivo operite stakla, a potom ih osušite čistom pamučnom krpicom.

Koristite isključivo čiste i suve pamučne krpice za brisanje

Alkohol

Još jedan način na koji možete efikasno očistiti vaše naočare jeste upravo alkohol.

U flašicu sa raspršivačem pomešajte par kašika vodke ili rakije, nakapljite malo belog sirćeta i sipajte veću količinu vode. Uz pomoć ove mešavine možete čistiti vaša stakla kad se umrljaju tako što ćete ih naprskati, a potom obrisati suvom pamučnom krpicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading