Idealna za krvne sudove i dijabetičare: Evo zašto je korisno redovno jesti maline!

Autor: T. Jovanović

Lifestyle

06.08.2020

10:02

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Malina je dokaz da lek može da bude ukusan i sladak jer se korišćenje lista i ploda ove biljke pokazalo kao izuzetno korisno u medicini.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ovo voće potiče iz jugoistočne Evrope, raste uz rubove puteva i šumaraka, a veoma je i odomaćeno, pa se sve češće uzgaja u baštama i vrtovima. Gotovo da nema naroda koji je ne gaji ili ne ceni, što zbog njenog ukusa što zbog njenih lekovitih svojstava. Ustanovljeno je da su elaginska kiselina, antocijanini i polifenolna jedinjenja, koji se nalazi u semenkama maline i njenom plodu, moćni antioksidansi, a imaju i antikancerogeno dejstvo, tj. sprečavaju umnožavanje ćelija raka, a istovremeno čuvaju DNK oštećenja u zdravim ćelijama. Zbog ovih sastojaka malina je postala prirodni saveznik u borbi protiv raka. Da bi se postigla preventivna zaštita od malignih oboljenja, stručnjaci savetuju da se svakog dana pojede 130 grama sveže maline.

SPAS ZA KRVNE SUDOVE

Osim navedenih sastojaka, malina je bogata fruktozom, flavonoidom, vitaminima C i E, mineralima (najviše kalijumom) i, posebno, vlaknima. Dobar su izvor energije, korisne su za nervni sistem i održavanje zdravog tkiva, pre svega, krvnih sudova, kao i za krvnu sliku, poboljšanje apetita kod dece i suzbijanje mučnine i povraćanja. Ruska narodna medicina preporučuje sok od maline za lečenje bolesti želuca i creva jer efikasno pročišćava sistem za varenje. Takođe, može biti koristan za tretiranje urinarnih infekcija. Malina i rashlađuje, pa je sok od maline veoma dobar protiv groznice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Listovi maline, od kojih se pravi čaj, preporučuju se za jačanje srca, lečenje hemoroida, alergijskih osipa i povreda kože. Ovaj napitak se koristi i za lečenje ženskog steriliteta jer pročišćava jajovode i pozitivno deluje na zidove materice. Čaj od lista maline se koristi i protiv upale sluzokože usta i ždrela, kao i za zaustavljanje dijareje.

Dejstvo maline

* Jača imunološki sistem

* Ima antivirusno dejstvo

* Deluje kao diuretik

* Deluje kod dijareje

* Deluje kod avitaminoze

* Leči bolesti usta, grla i pluća

* Leči menstrualne probleme

* Leči probleme s jajnicima

* Leči neplodnost kod žena

* Leči dijabetes

* Smanjuje rizik od kancerogenih oboljenja

* Normalizuje krvnu sliku

* Sprečava pojavu infarkta

* Reguliše hormonske poremećaje

* Snižava povišenu temperaturu

* Pomaže kod upale i infekcije bubrega, bešike i mokraćnih kanala

* Pomaže kod infekcija kože

* Smiruje nervozu

* Poboljšava koncetraciju

* Podstiče znojenje

* Povoljno utiče na poremećaje u ishrani

* Reguliše telesnu težinu

IDEALNA ZA DIJABETIČARE

Malina je izuzetno niskokalorična, te je zbog malog procenta ugljenih hidrata bezbedna za ishranu dijabetičara. Štaviše, neka ispitivanja pokazuju da ovo voće povoljno utiče i na regulaciju šećera u krvi.

 

Malina se koristi i protiv starenja. Podaci iz sprovedenih naučnih studija i literatura pokazuju da nekoliko vrsta maline iz familije Rosaceae, koje pripadaju različitim rodovima (Rubus, Fragaria, Vaccinium, Ribes, Aronia i Sorbus), sadrži bioaktivne komponente koje mogu da ublaže inflamaciju kože i smanje oštećenja uzrokovana raznim reaktivnim oksidativnim radikalima. Ekstrakt maline obiluje antocijanima, pigmentima odgovornim za crveni ili plavi plod, koji pokazuju antiinflamatornu aktivnost.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading