Imajte na umu, loš odabir donjeg veša može dovesti do INFEKCIJE: Ove greške OZBILJNO mogu da naruše zdravlje!

Autor: still.rs, republika.rs

Lifestyle

03.08.2020

17:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Nošenje donjeg veša od pogrešnog materijala, veličine ili kroja može ozbiljno da naruši zdravlje žene.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Donji veš od sintetike

Istraživanje objavljeno 2018. u časopisu „Obstetrics & Gynecology“, pokazalo je da nošenje donjeg veša koji nije od pamučnog materijala može da izazove gljivičnu infekciju.

Tkanine od sintetike poput poliestera loše utiču na vaginalno zdravlje jer zadržavaju toplotu i vlagu, iritiraju kožu i pogodno su tlo za razmnožavanje bakterija i gljivica.

- Svila ima isti učinak jer je prozračna tkanina koja ima sposobnost smanjenja vlage - kaže dr Dženifer Vajder, zdravstveni stručnjak za žene i autorka knjige „The Savvy Woman Patient“.

Premale gaćice

Kada birate donji veš bitno je da obratite pažnju na veličinu, odnosno da su vam udobne, nikako tesne. Samo na taj način ćete izbeći znojenje i iritacije kože.

 

- Ako ste kupili preuske ili premale gaćice, povećavate šanse za iritaciju vagine - kaže dr Vajder.

Perete veš na nižim temperaturama

Bakterije mogu da prežive ciklus pranja veša, pokazali su rezultati istraživanja objavljenog 2019. u časopisu „Applied and Environmental Microbiology“.

Vremenom to može da utiče na zdravlje vagine, a to povećava šanse za gljivičnu infekciju ili infekciju mokraćnog sistema. Čak i ako perete veš na vrućem ciklusu, bilo bi dobro i da ga u sušilici sušite barem 30 minuta nakon pranja. Takođe, utvrđeno je da dobro sušenje veša može da smanji broj bakterija.

RepublikaFoto: Photo by Gustavo Scafeli on Unsplash
Foto: Ilustracija

Birate tange

Mnoge dame vole tange. Ali, koliko se vi trudili da izbegnete vidljive crte gaćica, nošenje tangi je put do bakterija koje povećvaju rizik od infekcije.

- Neke žene bez problema mogu da podnesu tange, dok je drugima to nezamisliva opcija - kaže dr Vajder.

Mnoge tange su čipkaste, od sintetičke tkanine s materijalima koji ne propuštaju vazduh, te povećavaju rizik od iritacije i infekcije.

Drugi problem s kojim se žene suočavaju jeste što imaju tanku traku materijala koja ima potencijal premeštanja bakterija iz jednog područja u drugo.

 

Zanemarujete mrlje

Svaka žena treba da proverava trag na donjem vešu kako bi primetila moguće vidljive promene. Jasan beli trag je normalan, ali sivi ili zelenkasti može biti znak bakterijske infekcije uzrokovane prevelikim rastom bakterija koje normalno žive u vagini.

Lagani vaginalni miris je normalan, ali jak, gadan i primetan ukazuje na infekciju.

Sedite u oznojenom donjem vešu

- Uvek je dobro promeniti gaćice nakon treninga - kaže dr Vajder.

To je posebno važno ako ne nosite pamučni donji veš jer sintetičke tkanine ne dišu kao pamučne i mogu da zadrže vlagu i bakterije nakon vežbanja.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ta kombinacija tople i vlažne tkanine može da nadraži kožu sa spoljašnje strane vagine (vulve), što dovodi do upale i razvoja bakterija i gljivica. Povećava rizik od osipa koji se može pojaviti u naborima kože koji nastaju usled trenja, nedostatka cirkulacije vazduha i vlage.

Spavate u donjem vešu

Ženama koje pate od hronične upale vagine sklone su vaginalnim infekcijama, svrabu i iritaciji, verovatno će biti bolje ako spavaju bez donjeg veša, savetuje The American College of Obstetricians and Gynecologists.

Budući da gljivice i bakterije uspevaju na vlažnim, toplim mestima, spavanje bez donjeg veša je dobar izbor.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading