SUVA USTA, UMOR, BOL U ZGLOBOVIMA... OVO su znakovi da ne unosite DOVOLJNO vode u ORGANIZAM!

Autor:

Lifestyle

01.08.2020

17:57

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Da bi utažili žeđ, najbolje je posegnuti za čašom obične negazirane vode. No ovaj prirodni izvor zdravlja mnogi često zaboravljaju da uvrste u svakodnevnu rutinu, i tako čine veliku štetu svojem telu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

"Zadovoljna.hr" navodi neke od znakova da telu nedostaje vode.

1. Usta su suva

Najočigledniji znak žeđi manifestuje se kroz suvoću usana, jezika i usne duplje. No ako vam su usta suva, znači da je vaše telo već dehidrirano. Jeste li ikada preterali u alkoholu, i sećate li se koliku ste potrebu imali za vodom jutro nakon toga? Treba slušati svoje telo i zadovoljiti njegove potrebe.

2. Koža je isušena

Koža je najveći organ, i treba mu mnogo vode da bi radio ispravno. Isušena i nadražena koža jedan je od prvih znakova potpune dehidracije, koja potom može voditi do ozbiljnih posledica za telo. Uz to, nedovoljno vode smanjuje mogućnost tela da se znoji, i tako izbaci toksine iz organizma.

3. Oči su suve

Nedostatak vode manifestuje se i kroz suvoću očiju, koje zbog toga postaju crvene. Nemogućnost vlaženja očiju posebno će stvoriti probleme osobama koje nose kontaktna sočiva.

RepublikaFoto: Photo by rawpixel on Unsplash
Foto: Ilustracija

4. Bol u zglobovima

Hrskavica i leđni diskovi sadrže čak 80 posto vode. Ako želimo da sprečimo neugodno trenje kostiju prilikom pravljenja svakog koraka, skakanja, vežbanja i trčanja, treba piti odgovarajuće količine vode.

5. Smanjuje se mišićna masa

Mišići takođe sadrže značajne količine vode. Manjak vode u telu automatski je povezan i sa smanjivanjem mišićne mase. Redovito ispijanje vode pre, tokom i nakon vežbanja daće telu gorivo da izdrži napore te smanjiti posledice treninga

6. Osećaj umora

Pospanost, umor i letargija dodatni su simptomi nedostatka vode u telu. Kada pijete neodgovarajuću količinu vode, telo je "pozajmljuje" od drugih dostupnih organa zbog čega se osoba oseća loše, te se sporije oporavlja od bolesti.

Nedostatak vode u telu manifestuje se kroz suvoću usta i jezika, manjom potrebom za odlaskom u WC, ali i pojačanom glađu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

7. Napadi gladi

Dehidriranost vara "mozak", pa on šalje signale telu kako je gladno. Napadi gladi hvataju u svako doba dana i noći, a bude čak i iz sna. No konzumacija hrane bez odgovarajuće hidracije usporava metabolizam i potiče stvaranje masnih zaliha na telu.

8. Loša probava

Žgaravica je samo jedan od signala preterane količine kiseline u želucu kao posledice nedostatka vode. Voda ovlažuje probavni sistem, a odgovarajuće količine sprečavaju probleme u crevima, kao i pojavu zatvora.

9. Imate smanjenu potrebu za odlaskom u WC

Manjak vode u telu utječe i na potrebu mokrenja. Ako ne idete u WC barem četiri do sedam puta tokom dana pijete premalo vode. Tamnija boja mokraće upućuje takođe na lošu hidrataciju tela.

10. Znakovi preranog starenja

Nedostatak vode vidljiv je i na licu. Budući da nedostatak vode utiče na suvoću kože, ista postaje izložena prevremenim borama, gubi elastičnost i rezultira pojavom koja je starija nego što bi hronološki trebala biti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading