NAMIRNICE ZA PUŠAČE: TRI začina koja čiste PLUĆA od duvana!

Autor:

Lifestyle

26.07.2020

22:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Studije su pokazale da konzumiranje određene vrste hrane i pića pomaže telu da se reši štetnih stvari u organizmu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Beli luk

Belom luku pripisuju mnoga lekovita svojstva. Nazivaju ga prirodnim antibiotikom, sredstvom za odčepljivanje disajnih puteva, moćnom biljkom s antikancerogenim i protivupalnim dejstvom koji suzbija gljivice i pojedine viruse, navodi "Zadovoljna.hr".

Sadrži alicin koji uništava infekcije disajnih puteva, a mnoge su studije pokazale da je i delotovoran pomagač u čišćenju pluća kod osoba koje su pušači, ali i bivši konzumenti duvanskih proizvoda.

Beli luk daje ukus brojnim jelima, a najviše lekovitih svojstava ima kad se jede sirov. Ipak, imajte na umu da se veće količine belog luka ne preporučuju osobama koje imaju probleme sa želucem i organima za varenje.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Đumbir

Mnoge lekovite karakteristike krase i đumbir. On osnažava imunitet, poboljšava probavu, smanjuje nadutost, smanjuje upalne procese u telu te uklanja toksine iz pluća i ostatka tela zbog čega se preporučuje (bivšim) pušačima.

Iako ovaj gomoljasti koren limunske arome potiče iz jugoistočne Azije u poslednjih nekoliko godina sve je prisutniji i na domaćem tržištu. Od njega se najčešće priprema čaj ili se dodaje u zdrave napitke, a može se koristiti i kao začin slanim i slatkim jelima.

Đumbir je vrlo potentan. Dnevno se ne bi smelo pojesti više od komadića đumbira veličine oko dva centimetra. Ako niste sigurni o pravilnoj dozi konsultujte se s lekarom ili nutricionistom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kurkuma

U prehranu uključite i kurkumu bez obzira imate li pri ruci sveži gomolj ili začin u prahu. Neke su studije pokazale da ova biljna vrsta iz porodice đumbirovki poboljšava čišćenje pluća od štetnih stvari kao posledice pušenja ili života u zagađenom prostoru. Uz to sprečava bolesti disajnog sistema.

Kurkuma se tradicionalno koristi za karije i druga indijska jela, pripremu zlatnog mleka te raznih zdravih smutija. Da bi uživali u protivupalnim blagodatima kurkume, pomešajte je s malo bibera.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading