Evo zašto žensko lice brže stari od muškog

Autor: DDL, Republika

Lifestyle

22.07.2020

00:35

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pre 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobu između 50 i 60 godina postaje i trostruko brži.

RepublikaFoto: pixabay.com
Ilustracija

Već znamo kako menopauza u mnogome utiče na žensko zdravlje, pre svega na seksualni život, ali i telesne promene poput naglih promena raspoloženja koje do menopauze verovatno nismo osećali (ako se ne računa PMS), piše Prvo zdravlje.

A sad je istraživanje sprovedeno na Univerzitetu u Beču otkrilo još jednu zanimljivost – primetno ubrzanje pojava bora i opuštanja lica kod žena u pedesetima, prosečnom dobu u kojoj se javlja menopauza.

Konkretno, ženama u tim godinama oči počinju da deluju manje, nos i uši se produžuju i lice postaje pljosnatije zbog smanjenja procenta masnoće i, očekivano, stanjenja kože.

Smatra se da je glavni uzrok toga gubitak estrogena, hormona koji utiče na proizvodnju kolagena koji je ključan za elastičnost kože.

RepublikaFoto: Photo by Daniel Apodaca on Unsplash
Žensko lice Ilustracija

Naime, nivo kolagena tokom prvih pet godina menopauze smanjuje se za otprilike 30 posto.

Nije sve u koži

Naučnici takođe smatraju da se kosti reapsorbuju pa jagodice postaju manje izražene i smanjuje se brada.

Istraživanje objavljeno u časopisu American Journal of Physical Anthropology (AJPA) otkrilo je da je sam proces starenja zapravo sličan i kod muškaraca i žena, ali ono što je različito jeste brzina kojom se odvija, a ona je kod žena rapidnija.

I tri puta brže

Pre 50. godine žensko lice stari dvostruko brže od muškog, dok taj proces kod žena u dobu između 50 i 60 godina postaje i trostruko brži.

Naučnici su analizirali lica 88 muškaraca i žena pa ih uporedili u različitim dobnim grupama.

- Za razliku od muškaraca, proces starenja kod žena ubrzava se u 50-ima - rekla je Sonja Vindhejger, voditeljka istraživanja.

Dodala je i kako to doba može varirati desetak godina gore-dole zavisno o tome kada žena uđe u menopauzu.

- Menopauza određuje izgled vašeg lica više nego vaše godine - zaključila je Vindhejger.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading