OPASNO NEPRANJE ZUBA! Srce staje ako redovno ne održavate higijenu

Autor: Magazin Novosti, Republika

Lifestyle

20.07.2020

00:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Neredovno održavanje higijene usne duplje i neredovno pranje zuba mogu doneti mnogo veće opasnosti po ljudski organizam!

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim što loša higijena usne duplje dovodi do krvarenja desni i paradentoze, otvorene rane u ustima pogoduju taloženju i širenju više od 700 tipova štetnih bakterija koje ulaze u krvotok i dalje štete srcu, potvrdili su naučnici sa Univerziteta u Bristolu.

Kada bakterije uđu u krvotok kao nezavisni faktori, oni pogoduju razvoju i ubrzanom napretku bolesti srca, bez obzira da li smo imali prethodne hronične bolesti ili je naše telo u punoj snazi i kondiciji. 

- Kardiovaskularne bolesti najčešći su uzrok smrti u zapadnom svetu. Oralne bakterije, streptokok gordoni i streptokok sanguinis često izazivaju infekcije i danas ih prepoznajemo kao nezavisne faktore rizika u razvoju bolesti srca. Nije važno koliko ste mršavi, telesno spremni ili zdravi, sa lošim zubima rastu vam izgledi za bolest srca - objašnjava profesor Hovard Dženkinson sa Univerziteta u Briselu nakon ispitivanja štetnosti bakterija po ljudski organizam.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading