ČUDESNA "ZELENA LISTA": Otkrivamo spisak od 6 namirnica sa najmanje kalorija!

Autor: Republika

Lifestyle

09.07.2020

11:36

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Koliko puta ste sebi obećali da ćete od narednog meseca početi da se hranite zdravo, da smršate ili na bilo koji način "poradite" na poboljšanju zdravstvenog stanja? Ovog puta održite reč, a mi vam otrkivamo spisak od 6 namirnica koje imaju najmanje kalorija kako biste od nečega počeli...

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ove namirnice imaju izuzetno malo kalorija, a ipak su višestruko korisne za zdravlje i zato ih treba uključiti u svakodnevnu ishranu bez straha od viška kilograma, naprotiv one će pomoći da kilogrami nestaju...

Brokoli (31 kcal)

Brokoli je veoma važna namirnica za sve one koji vode računa o svom zdravlju. Korisna je i onima koji se bore sa viškom kilograma jer je niskokalorična, a pri tom bogata vitaminima i mineralima. U svom sastavu sadrzi kalijum, kalcijum, fosfor, magnezijujm, natrijum, gvožđe, cink, hrom, vitamine C, A, E, K, B1, B2, B6, B9, mnoštvo flavonoida i enzima.

Brokoli u sebi sadrži veliki broj fitohemikalija koje imaju antioksidantna svojstva tako da sprečavaju nastanak i razvoj raznih oboljenja i infekcija. Iz tih razloga poznato je da ova biljka može biti dobra prevencija protiv raka, pogotovo raka debelog creva, dojke i pluća.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Krastavac (10 kcal)

Sadrži antioksidans fisetin koji ima ključnu ulogu za bolji rad mozga. Osim toga, krastavac sadrži i fosfor. Naime, nedostatak fosfora u telu povezan je s povećanim rizikom od pojave neuroloških bolesti. Stoga, konzumiranje krastavca pomaže kod koncentracije i pamćenja.

Visok nivo vode u krastavcima pomaže kod održavanja sitosti i kontrole  unošenja hrane. Krastavac ne sadrži masti i ima nizak nivo kalorija, te je odličan kod mršavljenja.

Boranija (35 kcal)

Zbog specifičnog sastava boranija predstavlja savršenu namirnicu za regulisanje nivoa šećera i holesterola u krvi. Istraživanja su pokazala da svakodnevno konzumiranje boranije može da pomogne u snižavanju holesterola za 20 odsto. Ovo povrće sadrži specifičnu neesencijalnu aminokiselinu arginin, koji deluje slično insulinu i pomaže snižavanju nivoa šećera u krvi.

S druge strane, zahvaljujući značajnoj količini kalijuma, boranija deluje kao blagi diuretik, reguliše krvni pritisak, povoljno deluje na rad srca i pomaže izbacivanju štetnih materija iz organizma. Utiče i na sniženje nivoa mokraćne kiseline, zbog čega je dobra za sve koji imaju problema sa gihtom. Boranija povoljno deluje i kada je reč o anemiji, bolestima zuba, bronhitisu, depresiji, ekcemima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Špargla (20 kcal)

U Srbiji se o “čuvaru zdravlja” ili “kraljevskom povrću” malo zna i retko se sprema, iako obiluje lekovitim svojstvima. Visok nivo vitamina B6, A, C, K i E, kalcijuma, magnezijuma i cinka kao i vlakna i proteini, čine špargle idealnom namirnicom za očuvanje zdravlja.

Špargla je odlična namirnica za dobru formu i idealnu figuru, a u tome će vam pomoći i hrom koji se nalazi u biljci umanjujući vašu glad. Nutricionisti smatraju da pored očuvanja dobre linije, unos špargli smanjuje holesterol, poboljšava zdravlje srca, snižava krvni pritisak, ima diuretično svojstvo, pomaže pri otežanom mokrenju, a budući da je bogata kalcijumom čuva i zdravlje kostiju smanjujući gubitak ovog minerala iz kostiju.

Pored ovih blagodeti, folna kiselina iz špargli pomaže telu da se zaštiti od raka pluća, debelog creva i uterusa. U biljci se nalazi i jak antioksidans glutatin koji štiti organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju rak. Unos špargli se posebno preporučuje trudnicama zbog folne kiseline.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zelena salata (14 kcal)

Pomaže mršavljenju. Zelena salata sadrži dosta biljnih vlakana. Pored toga što će vas zasititi, zelena salata će poboljšati varenje. Takođe, vlakna pomažu izbacivanje soli iz organizma. Vitamin C i beta-karoten iz zelene salate zajedno sprečavaju oksidaciju holesterola.

Sadrži omega-3 masne kiseline. Zelena salata im savršen odnos omega-3 i omega-6 masnih kiselina. Bogata proteinima. Čak 20 procenata kalorija iz zelena salate dolazi od proteina.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Celer (10 kcal)

Celer je odličan izvor vlakana, kalcijuma, magnezijuma, fosfora, vitamina B i B6, vitamina C i mnogih drugih minerala. Sadrži veoma malo zasićenih masti i holesterola. U ishrani se koristi korijen, stabljika i list. Neizostavan je dio supa, salata, čorbi i variva, a sušeno sjeme celera upotrebljava se kao poseban začin.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading