To kako spremate hranu određuje i koliko će štetna ili korisna za organizam da bude! Neke greške su "kancerogene"

Autor:

Lifestyle

07.07.2020

01:25

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Zdrave namirnice pune vitamina nisu dovoljne za očuvanje zdravlja! Naime, ako ste rešili da se hranite zdravo i kvalitetno, trebalo bi da znate da pripremanje namirnica igra glavnu ulogu u očuvanju nutritivnih vrednosti u voću, povrću i mesu.

RepublikaFoto: Photo by Kevin McCutcheon on Unsplash
Foto: Ilustracija

Pogledajte koliko će vas koštati priprema hrane na različite načine i kako ćete uneti najviše zdravih sastojaka iz namirnice.

KUVANJE

Nutricionisti su jednoglasno rekli da je kuvanje najbolji način da se sačuvaju nutritivne vrednosti šargarepe, tikvice i brokolija.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Kada kuvate povrće, nikada ga ne seckajte na sitne komade jer ćete tako smanjiti nutritivnu vrednost namirnice. Sipajte malo vode u šerpu i tek kada provri, dodajte komade povrća, osim, naravno, pasulja, koji se odmah stavlja u hladnu vodu. Vodite računa da svo povrće, osim zelenog, kuvate poklopljeno kako bi sve što ispari moglo ponovo da se vrati.

Što se tiče mesa, stavite ga u kipuću vodu, poklopite šerpu i pustite da se kuva.

BLANŠIRANJE

Blanširanje je kratko potapanje voća ili povrća u ključalu vodu. Na ovaj način voće i povrće zadržava prirodnu boju, ali i hranljiva svojstva. Ključalu vodu možete i da posolite, a zatim u nju na od tri do pet minuta da potopite plodove prirode. Nakon blanširanja hrana se potapa u hladnu vodu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

PRŽENJE

Mnoge studije su pokazale da je preprženo ulje kancerogeno, pa shodno tome, prženje mesa, ribe ili povrća nije preporučljivo. Kombinacija pohovanog, pa prženog, najgora je jer se sprema u dubokoj masnoći, oblaže u brašno i jaja, pa tako upija još više ulja.

Velika količina vode i visoke temperature mogu da isperu 70 odsto minerala iz određenih vrsta povrća

DINSTANJE

Dinstanje hrane jeste zdravije od prženja jer zahteva manju količinu ulja, hrana se priprema na nižoj temperature, a i ne gubi se toliko nutritivnih vrednosti. Kod dinstanja namirnice se prvo zapeku na malo masnoće, a zatim se dospe voda i poklopi se.

RepublikaFoto: Photo by LikeMeat on Unsplash
Foto: Ilustracija

GRILOVANJE

Grilovanje je definitivno najpopularniji način spremanja obroka kod ljudi koji su na određenom režimu ishrane. Najčešće se griluju meso, riba i određeno povrće. Osim toga, ako pripremate hranu na ovaj način, uspećete da spasete vitamine.

RepublikaFoto: Photo by Brandless on Unsplash
Foto: Ilustracija

PEČENJE

Verovali ili ne, pečenje namirnica jeste jedan od zdravijih načina pripreme obroka. Međutim, stručnjaci savetuju da je mesu i ribi idealno mesto u rerni, ali ne i povrću.

Da se hrana ne bi osušila, prekrijte je listovima kupusa, izbegavajte foliju.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading