SAVETI ČUVENOG RUSKOG PEDIJATRA: 10 pravila za zdrav dečji san

Lifestyle

22.10.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Većina roditelja misli da treba puno žrtve i teškog rada da bi detetu obezbedili zdrav san.

RepublikaFoto: pixabay.com
Sna je nenadoknadiv kada je zdravlje u pitanju

Međutim, jedino što treba da bi se to postiglo je da i sami imate dovoljno sna, kaže čuveni ruski pedijatar Jevgenij Olegovič Komarovski.

- Zato vas molim da razumete i zapamtite glavno pravilo: zdrav san deteta je moguć samo kada cela porodica mirno i slatko spava. Organizacija dečjeg sna je organizacija zdravog sna za sve članove porodice - odmah na početku ističe Komarovski.

Prva stavka ove organizacije je kupovina kvalitetnih pelena i to je u stvari jedini prijatelj dečjeg sna, koji je očigledno dostupan bez roditeljskog učešća. Sve ostalo zavisi samo od vas.

Pravilo 1. Sagledajte sopstvene prioritete

Porodica je u potpunosti funkcionalna, srećna i sposobna za rad samo kada roditelji imaju priliku da spavaju osam sati u toku dana, priča čuveni ruski pedijatar.

- Detetu trebaju zdravi, osveženi roditelji, koji neguju ljubavnu vezu više nego bilo šta drugo na svetu - više od hrane i pića, više od sna i svežeg vazduha - kaže Komarovski.

Pravilo 2. Odaberite režim spavanja

Od rođenja deteta, režim njegovog spavanja mora da se uklopi u režim cele porodice. Pripremite se za noćni san unapred. Identifikujte vreme kada noćni san počinje i vodite računa da je to vreme pogodno i za vas. Od 9 časova do 5 ujutro? Može! Od 11 časova do 7 ujutru? Kako želite! Da li ste napravili svoj izbor? Pokušajte da se pridržavate toga.

Pravilo 3. Odlučite gde će da spava

Teorijski i praktično postoje tri opcije:

Dečji krevet u spavaćoj sobi roditelja - optimalna opcija za prvu godinu deteta i prihvatljivo dok je dete do tri godine staro

Dečji krevet u spavaćoj sobi deteta je idealno za decu stariju od jedne godine

Zajednički ležaj sa roditeljima - nikako nije dobro za zdrav san deteta

Pravilo 4. Nemojte se plašiti da probudite spavalicu

Ako želite da vaše dete dobro spava tokom noći, ne dozvoljavajte nikakav prekomerni san tokom dana.

Prosečna dnevna potreba dece za spavanjem je sledeća: do tri meseca: 16-20 časova; šest meseci: 14,5 sati; 12 meseci: 13,5 sati; dve godine: 13 sati; 4 godine: 11,5 sati; šest godina: 9,5 sati; 12 godina - 8,5 sati.

Dakle, na primeru šestomesečnog deteta to izgleda ovako: ako želimo da imamo miran san osam sati tokom noći, dnevni san deteta ne bi trebalo da prelazi 6,5 sati.

Nemojte se plašiti da probudite spavalicu.

Pravilo 5. Optimizacija ishrane

U prva tri meseca života deca mogu da jedu 1-2 puta u toku noći. U uzrastu 3-6 meseci potreban je jedan noćni obrok, ali već nakon šest meseci, detetu biološki ne treba nikakav noćni obrok.

Imajte na umu da je prehranjivanje glavni uzrok abdominalnog bola i srodnih poremećaja spavanja.

Pravilo 6. Provedite dan dobro

Živite aktivno sa svojom bebom, hodajte, spavajte u toku dana, boravite na svežem vazduhu i podstičite istraživanje sveta. Fizičke aktivnosti (bez krajnosti) definitivno doprinose zdravom dečjem snu.

Ograničenje aktivnosti ima za posledicu večernji emocionalni stres, što dalje ima negativan efekat na spavanje. Tihe igre, mirno čitanje bajki, gledanje nekih poznatih crtaća takođe pomažu lepšem spavanju.

Pravilo 7. Provetrite vazduh u spavaćoj sobi

Čist, hladan, vlažan vazduh u spavaćoj sobi je neizostavno pravilo.

Optimalna temperatura vazduha je 18-20 stepeni ako govorimo o spavaćoj sobi (tj. mestu gde dete ne samo da spava već i živi); ako govorimo o dečjoj spavaćoj sobi, najbolja temperatura je 16-18 stepeni.

Optimalna vlažnost vazduha je 50-70%.

Pravilo 8. Koristite mogućnosti za kupanje

Večernje kupanje u velikoj kadi sa mlakom vodom je odličan način da se dete fizički relaksira, a zatim da jede sa velikim apetitom i mirno spava do jutra.

Masaža i gimnastika u vodi, higijenske procedure i topla odeća mogu doprineti da se poboljša korisnost svakodnevnog kupanja.

Pravilo 9. Pripremite krevet

Dušek treba da bude debeo i gladak - telesna težina bebe ne bi trebalo da dovede do sleganja. Do dve godine jastuci nisu potrebni. Nakon toga, upotreba jastuka je sasvim prihvatljiva (standardne veličine 40 x 60 cm, a debljina bi trebalo da bude približno jednaka širini ramena deteta).

Posteljina treba da bude od prirodnih materijala.

Pravilo 10. Uverite se da ste kupili kvalitetne pelene

Dobre pelene za noć - to je zakon mirnog sna! Kratko i jasno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading