NEMA VEZE S KALORIJAMA: Ovo je glavna GREŠKA zbog koje ne možemo da smršamo!

Autor:

Lifestyle

24.06.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Kada želimo da smršamo, prvenstveno se fokusiramo na hranu i vežbanje, no nutricionista Dana Džejms ističe kako većina nas zanemaruje druge vrlo važne faktore, što nas koči u postizanju željene telesne težine.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Nutricionista Dana Džejms, koja je savetnica i glumice Margot Robi, naglašava kako je mršavljenje kompleksan proces jer nema veze samo s hranom i vežbanjem te da put do vitke linije nije samo unošenje manje kalorija nego što ih potrošimo, navodi "Zadovoljna.hr".

Dana kaže da mnogi koji žele da smršaju čine krucijalnu grešku jer zanemaruju vrlo važne faktore koji itekako utiču na to hoćemo li izgubiti suvišne kilograme.

Faktori poput hormona, spavanja, upala, mikrobioma u crevima, lekova, neizraženih emocija i gena utiču na to hoćemo li smršati ili ne, tvrdi Dana, koja 12 godina pomaže ženama da izgube suvišne kilograme i tokom tog vremena osmislila je jednačinu za koju veruje da će rezultirati gubitkom kilograma.

Danina jednačina mršavljenja glasi: Promene masnoća u telu = hrana + kretanje + hormoni + spavanje + mikrobiomi u crevima + upala + lekovi + neizražene emocije + geni.

Ovo saznanje i formula trebali bi pomoći ljudima da lakše smršaju i da imaju veću kontrolu nad procesom mršavljenja. 

Spavanje

Nedostatak sna povećava osećaj gladi i unos hrane jer ugljenihidrati i masnoće podstiču rad mozga nakon nedovoljno sna. Kako bi se to sprečilo, preporuka je spavati minimum sedam sati dnevno. Ako ne možete zaspati, nutricionista Dana Džejms preporučuje uzimanje 300 miligrama magnezijuma.

Neizražena osećanja

Dana ovo smatra najzanimljivijom komponentom jednačine mršavljenja jer osećaje često ignorišemo s obzirom na to da ih je teško izmeriti. Svoje klijente koji se iznenada udebljaju često pita postoje li neka osećanja koja ne pokazuju. To može biti svađa s nekime do koga nam je stalo, a kojoj se ne nazire kraj, ili nešto što se dogodilo kada smo bili mlađi, a što je na nas imalo negativan uticaj.

Kada su naučnici proučavali pacijente kojima je predstojala operacija želuca, otkrili su da je 75 posto njih doživjelo barem jedno štetno iskustvo u detinjstvu, istaknula je Džejmsova. Ta loša iskustva uključivala su emocionalno zanemarivanje, emocionalno zlostavljanje, razvod, seksualno zlostavljanje i fizičko nasilje.

Hormoni

Mnogi ljudi kojima se telesna težina neočekivano poveća veruju da je to zbog neravnoteže hormona štitne žlezde, ali Džejmsova objašnjava da to ne mora uvek biti razlog. Hormoni štitne žlezde imaju važnu ulogu u regulisanju metabolizma, ali postoje i drugi hormoni koji utiču na debljanje i mršavljenje.

To uključuje insulin, glukagon, leptin, grelin, kortizol, adrenalin te spolne hormone estrogen, progesteron i testosteron.

Upala

Dana Džejms napominje kako je takođe važno obratiti pažnju na to koja hrana uzrokuje upalu te je izbegavati. Preporučuje veći unos povrća te manju konzumaciju nezdrave hrane. Nutricionista takođe preporučuje da se tokom četiri nedelje izbegavaju gluten i mlečni proizvodi kako bi se lakše došlo do uzroka neravnoteže u crevnom mikrobiomu te da se napravi provera nivoa žive u organizmu.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading