Novo otkriće iz Japana: Pivo poboljšava koncentraciju!

Autor:

Lifestyle

12.06.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pivo nije dobro samo za vaš mozak, zapravo poboljšava i vašu koncentraciju! Ujedno, redovan unos hmelja u organizam poboljšava raspoloženje i smanjuje nivo stresa, prenosi Ajriš post (Irish Post).

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studiju su sproveli japanski naučnici, a ustanovili su da se kod ispitanika koji su uzimali suplemente koje sadrže ekstrate gorkog hmelja povećao se im nivo koncentracije, mogli su  bolje  da se prisete nekih događaja i imali bolje su bolje rezultate kod rešavanja zagonetki.

Rezultati studije pokazuju da  kiselina MHBA, koje ima u hmelju, može da igra veliku ulogu u sprečavanju demencije. Na Medicinskom fakultetu Juntendo i u Fukushimi testirali su 100 ispitanika u straosti od 45 do 69 godina koji su bili zdravi. Nekim su dali placebo, dok su drugi konzumirali MHBA kiselinu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Potom su ispitanike podvrgnuli seriji intelektualnih testova na početku istraživanja, a zatim su ih ponovili posle 12 nedelja. Analizirali su uzorke pljuvačke i krvi kako bi proverili uticaj hormona na telo i njihovu povezanost s kognitivnim funkcijama i stresom.

"Posmatrali smo kako se povećavao nivo koncentracije i smanjivao nivo stresa nakon neuropsiholoških testova uz koncentraciju hormona endorfina kod ispitanika koji su primili MHBA suplemente. Studija je pokazala da je MHBA pomogla u ubrzavanju intelektualnih procesa, povećala je koncentraciju i smanjila psihički stres nakon intelektualnog zamora kod zdravih odraslih osoba u starosti od 45 do 69 godina. Takođe, rana intervencija kroz suplementaciju MHBA kod ljudi s kognitivnim padom poboljšala je njihove funkcije", napisali su u izveštaju.

Studiju su objavili u stručnom časopisu Journal of Alzheimer’s Disease, a dodali su i kako je MHBA pomogla da se metabolizam ubrza ispitanicima koji su imali prekomernu telesnu težinu. U slučaju da se njihova istraživanja potvrde u budućim sličnim radovima, moglo bi se dokazati da umerena konzumacija piva pomaže boljem zdravlju.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading