Jednostavi trikovi: Kako da bele patike održavate što duže belim?

Autor:

Lifestyle

02.06.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Verovatno ste se uvek pitali pri odabiru obuće koja će vam biti najekonomičnija za održavanje?! I uvek težili ka onima koje su tamnijih nijansi nego svetlije, upravo zbog toga jer se obuća svetlije boje daleko lakše isprilja pa čak i da je nova i kod vas svega par dana, zpljana bela obuća izgleda tako staro i pohabano. Mi vam otkrivamo jednostavne trikove kako da vašu obuću duži period održavate glanc belom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Jednostavni trikovi za održavanje i čišćenje belih patika. I ne, ne možete ih samo baciti u veš-mašinu.

 

Održavanje

Svaka boja se zbog intenzivnog izlaganja suncu malo promeni, a možda ste primetili da su vaše bele patike počele da porpimaju žute tonove. Nažalost, radi se o nepovratnom procesu i šteta se više ne može popraviti (osim ako ih odnesete profesionalnom obućaru), stoga odlažite patike u kutije ili zatvoreni ormar, daleko od štetnog sunca pa čak i veštačkog svetla, piše elle.hr.

Čišćenje

Tehniku čišćenja obavezno treba prilagoditi materijalu. Donosimo vam recept za dve varijante, odnosno za kožne i platnene patike, kao i dodatna uputstva za bele đonove.

Dobra je vest da verovatno već imate sve što vam je potrebno za čišćenje prljavih platnenih patika. Procedura je jednostavna, na vlažnu krpicu ili staru četkicu za zube stavite malo običnog sapuna i lagano utrljajte kružnim pokretima.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Za tvrdokorne mrlje iskorisite malu količinu smese vode i sode bikarbone ili deterdženta u prahu i ostavite da deluje nekoliko minuta. Vlažnom krpicom isperite mrlju, a proces ponavljajte dok ne budete zadovoljni rezultatom.

Za kožne patike će vam biti potrebno posebno mleko za čišćenje kože, a ako vam nije pri ruci, možete se poslužiti jako rastvorenim šamponom za kosu ili izbeljivačem. Mrlje vrlo nežno trljajte četkicom za zube dok ne nestanu. Najučinkovitiji je recept redovno mazati kožne cipele proizvodima za negu.

Za bele đonove napravite gustu smesu od jednake količine vode i sode bikarbone. Četkicom za zube kružnim pokretima pažljivo protrljajte đonove i na kraju obrišite mokrom krpicom.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading