UTIČE I NA PSIHU: Evo šta će vam se događati u glavi ako batalite šminku!

Autor:

Lifestyle

28.05.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U periodu dok su gotovo stalno boravile kod kuće, mnoge žene su iskoristile to vreme i dale koži priliku da prodiše, odnosno, nisu je prekrivale puderom i hajlajterom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Osim što to deluje na kožu, deluje i na psihu, navodi "Miss7.hr".

Mišljenje drugih osoba postaje manje važno

Psihoterapeut Dženifer Peper objašnjava to na sledeći način:

"Kad se šminkamo, šaljemo poruku našoj podsvesti da imamo neke greške i da te greške treba da prekrijemo ili sakrijemo.“ Postanemo srećnije ili se barem osećamo bolje s našim promenjenim, odnosno optimizovanim izgledom. Kad prestanemo sa šminkanjem, prekidamo uhodanu šemu, a mozak reaguje na to. Ako to radimo redovno, mozak će naučiti novu rutinu. Što više nešto radimo (ili ne radimo), toliko ćemo se bolje osećati i toliko bolje se možemo otkačiti od mišljenja drugih.

S vremenom nestaje nelagodnost 

Međutim, potrebno je neko vreme da mozak stvori novu sliku o nama samima. Možete li da se setite situacije kad vam je bilo neugodno u trenutku dok ste otvarali vrata poštaru, a bile ste nenašminkane? Psihologija ponašanja tvrdi da će nam "novo ponašanje" lakše pasti što smo više izloženi nečemu što izaziva nelagodu. U jednom trenutku će ta nelagoda, a reč je zapravo o vlastitom prirodnom izgledu, nestati.

Samopouzdanje raste

U jednom istraživanju, koje je predstavljeno Severnoameričkom strukovnom udruženju za psihologiju, zamoljene su žene da dve nedelje svaki dan sebe posmatraju neko vreme u ogledalu - nenašminkane. S vremenom su postajale samouverenije i empatičnije prema sebi, a sumnja u sebe i nesigurnost su padale. Kad mozak nauči da možemo biti srećni sami sa sobom, onda to zaista i možemo!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading