Greške koje pravite prilikom koršćenja veš mašine uništavaju odeću i dovode do oštećenja aparata

Autor:

Lifestyle

24.05.2020

19:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Pranje veša predstavlja deo obaveza koji obavaljamo po navici bez interesa da se bolje upoznamo sa odećom i tehničkim mogućnostima mašine koju koristimo u domaćinstvu. Zbog toga se prave mnogobrojne greške koje oštećuju tkaninu, a mogu biti opasne i po zdravlje jer lošim pranjem na vešu se razvijaju nepoželjne bakterije i gljivice.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Čitajte etikete

Da bi odeća koju perete u mašini duže lepo izgledala, a boje ostale postojane, obavezno čitajte oznake na etiketi. Na njima je lepo nacrtano sve što treba da znate o održavanju.

Izaberite pravi program

Dobro pročitajte uputstvo i prilagodite program onome što perete. Izbegavajte univerzalne programe koje koristite rutinski. Veš će biti lepo opran i mirišljav, ali dugoročno tako oštećujete odeću.

Ne ostavljajte mokar veš u mašini

Ako mašina nema zvučni signal za kraj programa pranja, podesite telefon da vas podseti da je veš opran i odmah ga izvadite. Tako ćete sprečiti onaj ustajali miris i razmnožavanje bakterija i gljivica u bubnju, piše Blic.

RepublikaFoto: pixabay.com
Veš za pranje bi trebalo da razvrstate u 4 grupe

Razvrstajte veš u 4 grupe

Odvajanjem u posebne gomile razvrstajte veš za pranje u četiri grupe: belo, tamno, svetle boje i osetljivi materijali. Tako ćete lako odrediti pravilnu temperaturu vode i odabrati program za pranje.

Pažljivo s deterdžentom

Prevelika količina deterdženta se tokom pranja meša s prljavštinom, podiže se na površinu vode i veš se teško ispira. Bolje je dva puta ponoviti program sa preporučenom količinom praška nego preterati. Ne zaboravite da postoji i program predpranja za jako zaprljan veš.

Nivelišite mašinu

Ako mašina za vreme pranja ima čudan zvuk ili se pomera, nivelišite je uz pomoć točkića na postolju. U uputstvu piše kako se to lako radi. Kada je u ekscentru bubanj može da pocepa veš i ošteti mašinu. Neretko zbog ovoga mašina počne da "skače" i "šeta" po kupatilu, pa tako može da ošteti okolne sanitarije.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading