BELA NAPAST: Evo kako da se rešite peruti - ZAUVEK

Autor:

Lifestyle

15.10.2017

22:45

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Smatra se da približno 50 odsto odraslih osoba ima bar jednom u životu perut. Javlja se od uzrasta tinejdžera do zrele životne dobi. Nešto je češća kod muškaraca nego kod žena. Perut može da bude veoma uporan problem, koji se vraća, zato je neophodna pažljiva nega i korišćenje delotvornih sredstava protiv perutanja.

RepublikaFoto: facebook.com/ Dermatologist Dr. Shumaila Khan/printscreen
Perut može da se otkloni prirodnim sredstvima

Postoji mnogo uzroka nastajanja peruti, od stanja u kojima je došlo do zapaljenja kože do osetljivosti na proizvode za kosu, zavisno od tipa kose i načina tretiranja.

Dermatolog Gorana Isailović za Srpski telegraf objašnjava kako nastaje i na koji način možete da otresete bele čestice sa svojih ramena.

- Perut je oboljenje kože glave izazvano gljivicom iz roda malasezija, koja je deo fiziološke flore kože. U određenim uslovima ove gljivice se razmnože i svojim metabolizmom proizvedu veću koncentraciju slobodnih masnih kiselina, koje deluju iritirajuće na kožu skalpa, razvija se zapaljenje praćeno crvenilom, svrabom i perutanjem.

 

Kada je zapaljenje izraženo u blagom obliku, radi se o običnoj peruti, a kada je jače izraženo, govorimo o oboljenju koje se zove seboroični dermatitis - objašnjava dr Gorana Isailović.

Uzroci nastanka

Postoje brojne pretpostavke kako do samog oboljenja dolazi, a neki od faktora koji mogu doprineti njegovoj pojavi su: urođena sklonost, ishrana, previše masna koža, pogrešan šampon i nepravilna nega, stres, pad imunog sistema ili gljivična oboljenja kože.

- Kada je koža zapaljena, crvena, perutava i svrbi, mehanička trauma kao što je češljanje može pogoršati stanje. Gljivice se mogu razmnožiti iz različitih razloga. Može se raditi o selektivnom imunološkom deficitu, pogrešnom izboru šampona, upotrebi nekih lekova, promeni u ishrani i nedostatku cinka. Smatra se da produženo stanje stresa, anksioznosti i depresije mogu biti uzrok množenju gljivica - kaže dermatolog.

Lečenje

Perut se leči preparatima protiv gljivica u obliku šampona i losiona. Potrebno je smanjiti broj gljivica, smiriti upalu, navlažiti kožu glave i ne oštetiti dlaku.

Većina šampona protiv peruti ima snažno dejstvo protiv gljivica, ali nema dobar kozmetički efekat na dlaku, a dr Gorana Isailović ističe da su najefikasniji šamponi na bazi ketokonazola, salicila, cinka, piroktolamina - hemijske formulacije.

 

- Koriste se i prirodni preparati kao što su ulje ruzmarina, majčina dušica, kamilica, vinsko sirće, limun, aspirin. Danas se koriste i komercijalni prirodni preparati koji sadrže ekstrakt bibera, aloje, sofore haponike, vrbe.

 

Pojava peruti je u većoj meri sklonost nego bolest, tako da, kada se perut zaleči, trebalo bi nastaviti sa povremenom primenom preparata koji kontrolišu rast i razmnožavanje gljivica. Unošenje hrane bogate cinkom deluje protektivno - objašnjava Isailovićeva.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading