Naša ishrana može pojačati simptome prolećne alergije: Evo koje namirnice bi trebalo da izbegavamo!

Autor:

Lifestyle

02.05.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prolećne alergije nastaju zbog raznih alergena koji lete u vazduhu, ali uz to možemo stvar učiniti još gorom ako jedemo pogrešnu hranu, tvrde nutricionisti.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Najbolji trik za ublažavanje simptoma alergija je izbegavanje nekih vrsta hrane - mediteranskom prehranom uz ribu i maslinovo ulje, probioticima, fermentisanim mlečnim proizvodima, voćem i povrćem, koji nisu u kombinaciji s vašim alergenima, možete malo po malo olakšati život

Ako ste alergični na polen ambrozije, kaučukovac, grinje ili nešto slično, određena hrana vam može pogoršati simptome.

Na primer, jedna od najučestalijih alergijskih reakcija je reakcija na grinje, međutim malo ljudi zna da škampi, jastog, dagnje i ostale školjke mogu znatno pojačati alergijsku reakciju.

S druge strane, ljudi koji su alergični na polen ambrozije ne bi trebalo da jedu dinju, suncokret i krastavce, ali ni banane.

Iako je histamin u krvi glavni krivac za kijanje, curenje nosa i druge dosadne simptome, u slučaju hrane prste su umešali alergeni proteini.

Alergeni protein, recimo breze, vrlo je sličan alergenu jabuke - to su hemijski molekuli koji su relativno slični i slično deluju, pojačavajući alergene reakcije, što ne znači da je onaj ko je alergičan na brezu automatski alergičan i na jabuku.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading