Da li vam je mozak zdrav? Otkrijte uz ovaj mali test

Autor: Blic

Lifestyle

27.04.2020

06:55

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Postoje brojni simptomi koji ukazuju preti li vam moždani udar, no upravo je otkriven onaj koji je lagano vidljiv pa vas može upozoriti da treba da promenite svoje navike i konsultujete lekara.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Naučnici su razvili jednostavan test koji može da proceni koliki je rizik da osobu pogodi moždani udar. Dobra vest je da za ovaj test ne morate da idete lečkaru, nego je sve što treba da uradite - ustanete.

Test održavanja ravnoteže na jednoj nozi osmislila je ekipa japanskih naučnika, a veruje se da je efikasan pokazatelj verovatnosti moždanog udara, piše "24sata.hr".

Test ravnoteže testira i mozak

Ovaj test temelji se na pretpostavci da je održavanje ravnoteže pokazatelj funkcionalnosti mozga. Prema tome bi svaka osoba trebalo da može da održi ravnotežu stojeći na jednoj nozi više od 20 sekundi. A svi koji to ne mogu trebalo bi da se uput lekaru, osim ako za ovu nemogućnost ne postoji neki drugi fizički razlog (recimo povreda noge).

Juasuharu Tabara je na Kjoto Univerzitetu vodio istraživanje u kojem je učestvovalo 1.300 ispitanika (muškaraca i žena), starih oko 67 godina. Svi su trebali da stoje na jednoj nozi, otvorenih očiju i održavaju ravnotežu 20-ak sekundi. Nakon toga je provereno zdravlje njihovog mozga, a rezultati su pokazali da je više od 30 odsto učesnika koji su se mučili s održavanjem ravnoteže imalo različite probleme u mozgu poput zadebljanih kapilara.

Zanimljivo je da naučna i zdravstvena zajednica nimalo ne sumnjaju u vrednost ovakvog testiranja zdravlja mozga. Iako su i pre postojala istraživanja koja su povezivala držanje i neravnotežu s mogućim abnormalnostima mozga, ovo je prvi test koji je dodao tačno vreme u kojem se može odrediti što je normalno, a što se može smatrati odstupanjem. Na taj način je povećana preciznost testiranja, što može pomoći mnogim ljudima da na vreme uoče opasnost i izbegnu tešku, a moguće i fatalnu, bolest, piše Quartz.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading