Među damama se raširio opasan trend na internetu koji može ugroziti zdravlje

Autor: Telegraf, Republika

Lifestyle

25.04.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Mnogi ljudi su tokom kućne izolacije isprobavali razne trikove za ulepšavanje svog izgleda, a pojedini su otišli korak dalje pa su samostalno počeli da vrše intervencije na svojoj koži.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Tako su se na internet platformi Tik Tok pojavili zabrinjavajući snimci koji prikazuju postupak uklanjanja mladeža, koji se sprovodi samostalno kod kuće, bez nadzora lekara.

Ovu tehniku uklanjanja neželjenih tačkica na koži su sprovodili uz pomoć jabukovog sirćeta i opreme za odstranjivanje sitnih izraslina na koži.

Mnogi klipovi beleže ogromnu popularnost zbog čega su se oglasili lekari koji su upozorili javnost da ovo nikako ne rade sami kod kuće!

- Uklanjanje madeža je medicinska procedura i obično je obavlja obučeni zdravstveni radnik u zdravstvenoj ustanovi. Pacijent dobija lokalnu anestezije kako bi se sprečilo javljanje bola i krvarenje - ovo je važan deo procesa i ne možete ga sami uraditi kod kuće. Ne preporučujem uklanjanje mladeža kod kuće ni pod kojim uslovima. Zbog toga što takve snimke vidite na internetu, tone čini ovu tehniku sigurnom ili preporučljivom - kaže doktor Latania Bendžamin, član Odbora za pedijatrijsku dermatologiju sa sedištem u Majamiju.

- Uklanjanje madeža kod kuće je opasno i može dovesti do infekcije kože, ožiljaka, zaostalog pigmentiranog madeža koji bi mogao ponovo da poraste ili što je još gore, neotkrivenog raka kože koji bi kasnije mogao biti teško locirati na koži - dodaje dr Bendžamin.

Sa njom se složio i doktor Erum Ilijas, dermatolog iz centra "Montgomery Dermatology", koji je napomenuo da se putem biopsije može utvrditi da li je tkivo maligno ili beningno.

-  Uklanjanje neželjenjih izraslina sa kože, za koje mislite da su bezopasne, može da bude opasno jer prvo mora da se pregleda tkivo. Imao sam pacijente kod kojih sam putem biopsije odstranjenog tkiva utvrdio da imaju melanom. Karcinom bazalnih ćelija ponekad može da izgleda kao mladež. Pokušaj uklanjanja "tačkica sa kože" kod kuće može da dovede do toga da propustite stručan pregled i analizu. Samim tim, ukoliko je reč o malignom raku kože, stanje se vremenom može pogoršati i tako uticati na vaše celokupno zdravlje - kazao je Dr Ilijas.

Na samom kraju, lekari su se složili da ukoliko osećate zabrinutost zbog pojave određene tačkice ili izasline na koži obavezno se konsltujete sa lekarom. Doktori naglašavaju da je procedura rutinska i može da se uradi za samo nekoliko minuta.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading