Veliki petak ili subota? Dilema rešena! Evo kad se tačno farbaju jaja po narodnom verovanju

Autor:

Lifestyle

16.04.2020

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uskrs je pred nama, vreme kada je cela porodica na okupu, sprema se uskršnja gozba i farbaju se jaja. Pitanje koje muči svaku domaćicu ovih dana jeste - kada se tačno farbaju jaja?

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto ilustracija

Dan na koji se farbaju jaja zavisi od kraja do kraja Srbije, i najčešće je to Veliki petak, ali etnolozi kažu - nećete pogrešiti ako jaja farbate u četvrtak, petak ili čak subotu. Nedelja, sam Vaskrs, jedini je dan kada se jaja ipak ne farbaju.

Običaj farbanja jaja u Srbiji je prisutan od 16. veka, i jaja se tradicionalno boje u crvenu boju, koriste se prirodni sastojci kao što je lukovina. Crvena boja, po verovanju, predstavlja i nevino prolivenu krv na Golgoti, ali je i veliki simbol novog života jer vaskrsenja nema bez stradanja. Sada postoje razne već pripremljene boje, kao i nalepnice i brojni drugi dodaci kojima svoja praznična jaja možete učiniti još lepšim.


Prvo jaje ofarbano u kući je čuvarkuća, i njega bi trebalo da čuvate do sledećeg Vaskrsa pored ikone, ili na nekom drugom posebnom mestu u kući.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading