Upozorenje stručnjaka: Ako ste skloni alergijama, lakše ćete se zaraziti koronavirusom!

Autor:

Lifestyle

12.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

U vreme kada pandemija koronavirusa dostiže svoj vrhunac, počinje i sezona alergija. Stručnjaci upozoravaju da alergije mogu uticati na disajni sistem i učiniti ga slabijim.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Zbog svega navedenog, ljudi skloni alergijama bi mogli lakše da se zaraze koronom, ali i da razviju teže simptome, piše CNN.

- Kada dobijete alergiju, u telu dolazi do upalnih procesa. Na primer, ako ste alergični na polen i udahnete ga kroz nos, on će početi da vas svrbi. Curiće vam iz nosa i doći će do drugih manjih upala koje mogu oslabiti imunitet i olakšati prodor virusu Covida-19 - rekla je doktorka Lejki Vrajt (Lakiea Wright), koja je na specijalizaciji za alergije i imunologiju u Brighamu u bolnici u Bostonu.

- Ako umanjite stvaranje sluzi ili drugih upala, to će pomoći telu da se lakše nosi s nekim drugim bolestima, poput neke virusne bolesti, koja bi, takođe, stvorila upalu - rekao je pedijatar Met Dogerti (Matt Dougherty), specijalista za lečenje astme i alergije kod dece u medicinskoj ustanovi "Esse Health" u Sent Luisu.

Šta možete učiniti?

Ako ste skloni alergijama tokom proleća, stručnjaci smatraju kako bi bilo dobro da što pre pozabavite merama opreza kako biste održali pluća zdravima.

RepublikaFoto: Photo by Brittany Colette on Unsplash
Foto: Ilustracija

- Pokušajte da se što manje izlažete uzročnicima alergija i počnite da uzimate lekove kako biste umanjili simptome alergije što je više moguće i time sprečili stvaranje sluzi ili nastajanje upala - preporučio je Dogerti.

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading