Ranice u ustima češće kod žena! Evo kada je potrebno obratiti se lekaru

Autor: novosti

Lifestyle

11.04.2020

23:49

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Uzrok otvaranja bolnih ranica u ustima nije sasvim poznat. Češće od njih pate žene, a ukoliko ne zarastaju duže od tri nedelje neophodna je pomoć lekara. Doktor Svetlana Valjarević, specijalista ORL iz Kliničko-bolničkog centra Zemun, kaže da se ranice na sluzokoži usne duplje nazivaju afte.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

- Najčešće se pojavljuju sa unutrašnje strane usana i obraza, ali mogu da se nađu i na rubovima jezika ili u predelu korena jezika. Veoma su bolne, posebno ukoliko se konzumira vruća, kisela ili začinjena hrana. Uzroci nastanka su različiti, a u pojedinim slučajevima uzrok i ne može da se otkrije. Neki ljudi ih imaju relativno često, a neko nikada.

Zašto od afti češće pate žene dr Valjarević kaže: - Smatra se da na to utiču hormonske varijacije u toku menstrualnog ciklusa ili u trudnoći.

Među poznate uzroke otvaranja ranica u ustima svrstava se i nedostatak pojedinih hranljivih materija.

- Afte nastaju posebno usled nedostatka vitamina B12, ali i u slučajevima kada nema dovoljno folne kiseline, cinka i gvožđa - kaže naša sagovornica. - Javljaju se i posle jakih psihičkih stresova i fizičke iscrpljenosti. Loša higijena usta i zuba doprinosi većoj kiselosti u ustima i povećanoj mogućnosti nastanka aftoznih lezija, a sa druge strane, oštećenju sluznice usta mogu da doprinesu i agresivno i nepravilno pranje zuba, kao i fiksne proteze ili takozvane totalne proteze kod bezubih vilica.

Pojedini lekari smatraju da ove promene na sluzokoži usne duplje nastaju i kao posledica alergije na neke namirnice.

- Da bi se sprečila pojava afti mogu da pomognu multivitaminski preparati - kaže dr Valjarević. - Ukoliko one nastaju kao posledica povrede fiksnim aparatom ili protezom, neophodan je pregled stomatologa i korekcija proteze. U slučaju da se ipak pojave može da pomogne ispiranje usta rastvorom sode bikarbone ili čajem od žalfije, a u apotekama mogu da se kupe gelovi za sanaciju bola i brže zarastanje.

Doktorka Valjarević napominje da većina afti zaraste za sedam do 15 dana. Ukoliko to nije slučaj i rana je otvorena i posle tri nedelje, ili uopšte ne boli potrebna je pomoć lekara.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading