Morska so za problematičnu kožu: Isprobajte je kao lek i otarasite se upornih oboljenja

Autor: Informer, Republika

Lifestyle

10.04.2020

22:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Morski vazduh i voda su veoma dobri prirodni elementi koji blagotvorno deluju ne samo na ljudsko telo već i na dušu.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Grci su bili prvi koji su primetili lekovito delovanje mora, još u antičkom dobu. Popularna talasoterapija – lečenje morskom vodom – potiče iz Grčke, a na ostrvima Rodos i Krf ova metoda se primenjivala još pre 2.500 godina.

Talasoterapija se koristila za lečenje bolesti poput ekcema, artritisa, astme, psorijaze i bolova u leđima. Hipokrat je otkrio lekovita svojstva morske vode promatrajući njeno delovanje na rane. Primetio je da voda ubrzava zarastanje rana, sprečava infekciju i smanjuje bol.

U Francuskoj su još sredinom 19. veka otvoreni centri za lečenje zdravstvenih tegoba uz pomoć supstanci dobijenih iz mora i morske vode. O uticaju slane morske vode istorija je dala svoj sud i jasno je koliko blagotvorno morska so može da deluje na raznorazne probleme, a posebno kada su u pitanju kožna oboljenja.

Lek za ekcem

Kupanje u moru u slanoj vodi može umnogome doprineti poboljšanju stanja kože ljudi koji pate od atopijskog dermatitisa odnosno ekcema.

Morska voda je slana, bogata mineralima i drugim materijama. Takva voda smanjuje zapaljenje atopične kože, umiruje svrab, ima antiseptičko i antibakterijsko dejstvo. Koža postaje mekša, gipkija, smanjeno je crvenilo i svrab. Studije su pokazale da je, čak i kod dece kod kojih druge terapije nisu pomogle, morska voda imala izuzetno blagotvoran uticaj.

Međutim, neophodno je upamtiti da nakon izlaska iz vode so ostaje na koži, a nju treba ukloniti blagim ispiranjem, a potom osušiti nežnim tapkanjem peškirom, nikako trljanjem. Nakon povratka kući, potrebno je oprati kožu korišćenjem blagih ulja ili gelova namenjenih kupanju atopične kože i ubrzo namazati balzam kojim se obnavlja zaštitna kožna barijera i pruža intenzivna hidratacija.

Lek za psorijazu

Među ljudima vlada pogrešno mišljenje da oni koji imaju kožna oboljenja, leti ne bi trebalo da se sunčaju i da obavezno moraju da se klone morske vode i prekrivaju obolela mesta, zbog eventualnog rizika od mogućeg pogoršanja. Dermatolozi ipak tvrde da na neka kožna oboljenja sunce i morska voda mogu delovati poprilično blagotvorno, poput melema.

To se posebno odnosi na sve one ljude koji imaju problem sa psorijazom. Nakon boravka na moru, kod obolelih od psorijaze dolazi do povlačenja blagih oblika te bolesti i duži period se ne pojavljuju nove promene na koži.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading