Zbog ovoga vam kosa opada, a evo kako možete da se otarasite ovog užasnog problema

Autor: Republika

Lifestyle

07.04.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Upomoć! Gde mi je kosa?! Da li me probudila noćna mora, ili je ovo na mom jastuku stvarno pramen kose? I to otpale kose?! Nema šta, situacija izgleda dramatično, ali ne samo što ne mora da bude tako, već je moguće i nešto učiniti tim povodom.

RepublikaFoto: facebook.com/ Dermatologist Dr. Shumaila Khan/printscreen
Foto: Ilustracija

Ima, naime, dosta razloga zbog kojih kosa opada, ali ima i načina za borbu - kako da usporite ili u potpunosti zaustavite taj proces - a jedan od tih načina je da povedete računa o svom zdravlju.

Zato ne bi bilo loše da pogledate pet mogućih razloga zbog kojih vam opada kosa i šta da radite ako to i primetite.

Geni naši nasušni

Nasledni faktor, odnosno genetika, može da bude jedan od glavnih razloga opadanja kose. Geni koji utiču na gubitak kose često mogu dabudu nasledni, što znači da će se biti veoma teško izboriti sa njihovim efektima. Postoji niz testova koji mogu pomoći da se utvrdi da li je opadanje kose nasledno. Ukoliko sumnjate da je to slučaj, obratite se dermatologu.

Hormonska neravnoteža

Ukoliko u organizmu dođe do hormonske neravnoteže, postoje šanse da se to odrazi i na kosu. Takođe, treba napomenuti da se kod velikog broja trudnica, kao jedan od sporednih efekata, može javiti opadanje kose. Isti slučaj je i sa ekstremnim gubitkom težine.

Njeno veličanstvo - hrana

Jedan od glavnih faktora opadanja kose može biti i ishrana. Takođe, rigorozne i nezdrave dijete su siguran faktor i razlog zbog kojih dolazi do opadanja kose.

RepublikaFoto: Promo foto
Zdrava ishrana hraniće koren kose vitaminima i mineralima

Bežite od stresa!

Stres je jedan od najpoznatijih uzroka opadanja kose. Primera radi, oboljenje poznato pod nazivom telogen eflivijum može uzrokovati veće opadanje kose nakon što ste bili izloženi nekoj stresnoj situaciji. Ovo stanje prisiljava kosu da uđe u telogen fazu rasta dlake; drugim rečima, vaša kosa će početi da opada brže nego što se to smatra normalnim.

Jao, što mi je lepa frizura! Ili ipak...

Ovo je jedan od očiglednih razloga zbog kojih je opadanje kose povećano. Česte promene frizure i korišćenje aparata koji rade na principu toplote (fen, pegla za kosu, uvijač) mogu iritirati folikule dlake. Zbog određenih frizura, kosa može dosegnuti tačku lomljenja. Primera radi, konstantno vezivanje kose u čvrsti, konjski rep može uzrokovati proređivanje i opadanje kose.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (2)

Loading
Mina

07.04.2020 08:05

Meni u proleće uvek pojačano opada kosa, ali posle par nedelja prođe... Izgleda da postoji i sezonsko linjanje :P

Giša

07.04.2020 10:28

@Mina - Da to je kod životinja vrlo izraženo.