Zdrava hrana srce čuva, ali na OVO obavezno morate da obratite pažnju

Autor:

Lifestyle

05.04.2020

04:15

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Prema poslednjim medicinskim istraživanjima, među naučnicima postoji slaganje da je ishrana najbolji način prevencije različitih vrsta bolseti, naročito oboljenja srca.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Studije koje su sprovedene prethodnih godina pokazuju da pravilna ishrana i izbor zdravih naimrnica može sprečiti čak 70 odsto problema sa srcem.

Međutim, i kod ovakvog načina ishrane treba obratiti pažnju da jelovnik ne bude jednoličan već da se pravi što više različitih kombinacija od zdravih sastojaka koje ulaze u obrok.

Sardine

Sardine su prepune somega-3 masnih kiselina u obliku ribljeg ulja, koje povećava nivo dobrog holesterola i smanjuje rizik od iznenadnog i ponovnog srčanog udara. Kod ove vrste ribe potrudite se da ih konzumirate sveže jer u konzervi sadrže velike količne štetnog ulja.

Orasi

Ovaj orašasti plod pun je omega-3 masnih kiselina, vlakana, vitamina E, folata, tj vitamina B kompleksa koji blagotvorno deluju na srce. Orasi su takože jedna od najzdravijih namirnica i za osobe koje pate od dijabetesa. 

Samo vodite računa i nemojte da preterujete u konzumiranju oraha jer su vrlo kalorični te možete nabaciti i višak kilograma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Orasi su jedna od najzdravijih namirnica

Zeleni čaj

Šolja zelenog čaja odlično deluje na snižavanje krvnog pritiska. U ovom toplom napitku nalaze se i antioksidansi koji sprečavaju oksidaciju masti i začepljenje krvnih sudova.

Prokelj

Prokelj je bogat vitaminima i mineralima, ali i materijama koje smanjuju upalne procese. Zbog toga se preporučuje njegova svakodnevna konzumacija jer zbog svog sastava utiče na jačanje vena i pročišćuje ih.

Jabuke

Jabuke su korisne jer blokiraju apsorpciju lošeg (LDL) holesterola u organizmu. Prema najnovijim studijama, jedna jabuka dnevno može blokirati čak 40 odsto lošeg holesterola. Važno je da imate na umu da se svi zdravi sastojci nalaze u kori jabuke.

Pomorandže

Citrusi, a naročito pomorandže sadrže histerdin, materiju koja čisti krve sudove. Takođe, ovo voće bogato je vitaminom C koje čisti organizam i sprečava upale.

Iako je zdrava hrana ključ zdravog srca, hrana nikako ne sme da bude jednolična i uvek se trudite da na meniju svakoga dana imate različitu kombinaciju obroka i užina. U suprotnom, jednolična ishrana će smanjiti lekovita dejstva zdravih namirnica.

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading