Kako dugotrajni boravak u zatvorenom prostoru utiče na vašu kožu?

Autor: index.hr

Lifestyle

31.03.2020

00:11

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Sa pojavom prvih toplijih dana i dolaskom letnje sezone bombarduju vas uputstvima kako da sačuvate kožu od štetnih sunčevih zraka. Sakrijte lice ispod velikog slamnatog šešira i sunčanih naočara i ne zaboravite da se obilno namažete kremom za sunčanje sa zaštitnim faktorom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ali, šta kada većinu dana, pa čak i nedelja, provodite unutar četiri zida? Kako se to odražava na vašu kožu?

Da li su atmosferski neprijatelji poput UVA i UVB zraka još uvek u igri ili sada treba da vas brinu neke druge stvari?


Kako bi odgovorio na ta pitanja, Harpers Bazar je razgovarao sa doktorkom Mišel Skvajr i direktorkom klinike Skin edukejšn et Dermalogika, Emom Hobson.

Manje izlaganja suncu najčešće znači dobre stvari

Ako maštate o letovanju i strahujete od toga da ove godine možda nećete moći da se izležavate na omiljenoj plaži, znajte da boravak u kući ima i pozitivne posledice na vašu kožu. Oslanjajući se na studiju iz 2015. godine, Skvajrova tvrdi da izbegavanje sunčeve svetlosti može da poboljša pigmentaciju i da smanji vidljivost bora, ali i spreči buduća oštećenja kože.


Jedine osobe koje mogu da pretrpe štetu zbog nedostatka izlaganja suncu su one sa psorijazom.

- Osobe sa psorijazom imaju korist od izlaganja suncu pa na njih može da utiče duži boravak u zatvorenom prostoru - objašnjava Skvajrova. - Dobijanje prave doze sunčeve svetlosti je najvažnije pa bi trebalo da potražite savet svog dermatologa - dodala je.

Dobijajte vitamin D u dozama

Kratka šetnja na društvenoj distanci rano ujutru ili kasno uveče nije samo sjajan način samolečenja u ovim neobičnim vremenima već će osigurati da svojoj koži date dozu vitamina D.

- Vaša koža treba da bude izložena UVB svetlu (5-10 minuta dnevno) da bi stvorila vitamin D, neophodan za zdravlje kostiju i mišića - tvrdi doktorka Skvajr. - Budući da je UVB zračenje gotovo potpuno blokirano staklom, brza šetnja dvorištem ili uživanje u suncu na terasi rano ujutru i kasno popodne dovoljni su za zadovoljenje vaših UVB potreba - dodala je.

Ali, vrlo je malo verovatno da ćete razviti nedostatak vitamina D, iako Hobson kaže da, ako ste posebno zabrinuti, možete razgovarati sa svojim lekarom o uzimanju dodatka vitaminu D.

Budite svesni plave svetlosti

Iako UVB zračenje može da blokira staklo, postoje i drugi štetni oblici svetlosti od kojih kožu treba zaštititi.

- Ako radite kod kuće uz ekran računara ili pored prozora, ne zaboravite da nanesete kremu faktora 30-50, kako biste zaštitili kožu od plave svetlosti i UVA zraka koji i dalje mogu probiti kroz staklo -savetuje Hobsonova.

Takođe, na svom računaru postavke prebacite na žuto svetlo, a obe ove doktorke se slažu da je važno da ne odustanete od jutarnje i večernje rutine nege kože.

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading