BORBA PROTIV STRESA: Vežbom izlečite depresiju

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Trening može da vam pomogne kada ste napeti i neraspoloženi, a da pritom poboljšavate i opšte zdravlje organizma.

RepublikaFoto: pixabay.com
Uz malo fizičke aktivnosti, brzo ćete se oraspoložiti

Fizička aktivnost je efikasna i dokazana tehnika upravljanja stresom. Vežbe mogu da vam pomognu onda kada ste napeti i neraspoloženi, a da pritom poboljšavate i opšte zdravlje organizma. Najveći neprijatelj našem telu je stres, upravo on podstiče proizvodnju holesterola, koji negativno utiče na nivo kortizola, to jest hormona stresa, čija je uloga da nadzire glad, varenje, što može ne samo da poveća masti već i da smanji mišićno tkivo i koštanu gustinu. Pored toga što vežbanjem možete da ublažite napetost i rešite se dodatnih zdravstvenih tegoba, druga važna uloga vežbi je da podstiču proizvodnju endorfina, hormona sreće, zaslužnog za dobro raspoloženje i telesnu snagu.

Na kraju, vežbe će oblikovati vaš struk i telo dok popravljate celokupno zdravlje. Dakle, umesto da prigrlite krevet, masnu i nezdravu hranu, redukujte napetost aktivirajući se i uspećete u potpunosti da doživite nalet pozitivne energije, a telo će vam biti zahvalno na tome. Sledeći put kad se osećate bespomoćno i nezadovoljno, imajte tendenciju da svoje telo i um aktivirate sa ovih pet vežbi za raspoloženje.

1. Trčanje

Trčanje se godinama koristi kao terapija u lečenju kliničke depresije ili bolesti zavisnosti bilo koje vrste. Manje nervoze, bez depresije, manje umora, a manje zbunjenosti, sve to nakon početka redovnog treninga trčanja. Ono ljudima daje nešto na šta mogu da se fokusiraju, kao i mogućnost da uvide da postoji nešto više osim njihovog depresivnog stanja ili zavisnosti. Trčanje trenira um koliko i telo. Kada uspete da pređete preko svih prepreka koje nadolaze, naučićete kako da se fokusirate, naučićete da budete odlučni, zato uzmite slušalice, pustite muziku i put pod noge.

2. Zumba

Zumba je zanimljiv način vežbanja. Ona može da podigne energiju i vaš duh za samo nekoliko minuta. Zumba program je stvoren kao jedinstvena kombinacija latino plesa, egzotičnih plesnih ritmova, vežbanja i fitnesa. Na treningu se izbacuje sva negativna energija i sa treninga se izlazi sa osmehom, a osećaj napora ne postoji.

 

 

 

3. Šetnja u prirodi

Pešačenje kroz prirodu može da vam stvori istinski osećaj dostignuća. Za sat vremena možete da sagorite 400 kalorija u zavisnosti od intenziteta šetnje. U prirodi ćete se osećati oslobođeno, nadisaćete se svežeg vazduha, što će vam u svakom slučaju pomoći da lakše prebrodite stresne i napete trenutke.

4. Joga

Glavni razlog zbog čega bi trebalo da se opredelite za ovaj vid vežbanja je duhovni preobražaj i oslobađanje od fizičkog i emotivnog nezadovoljstva. Praksa joge podrazumeva istezanje tela kroz formiranje različitih poza, neophodnih za pravilno držanje, disanje, kao i za duboko protezanje svih grupa mišića. Neke od osnovnih blagodeti joge su: smanjena anksioznost i napetost tela, povećana snaga i fleksibilnost, gipkost tela, usporen proces starenja, kao i lepši izgled kože, oslobađanje od stresa, bola i hroničnog umora.

 

 

 

5. Kardio-boks

Ne postoji mišić koji nećete upotrebiti za vreme ovog treninga. Gornji deo tela: ramena, leđa, ruke i grudi će biti uključeni prilikom svakog pokreta. Prednja i zadnja loža i gluteus biće aktivni prilikom udarca nogom. Ovaj trening kombinuje udarce iz boksa i kik-boksa, pa zahteva koncentraciju za izvođenje svakog pokreta. S druge strane, poboljšaće vaše samopouzdanje i na kraju, kroz vežbanje, proizvešćete više endorfina, koji je odgovoran za dobro raspoloženje.

 

 

 

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading