Ne očajavajte: Pet koraka koji pomažu da se pravilno socijalno distanciramo!

Autor:

Lifestyle

22.03.2020

23:47

Pratite nas i putem Android ili iOS aplikacija

Android aplikacija ios aplikacija huawei aplikacija

Ono što se trenutno najviše savetuje u sprečavanju širenja koronavirusa jeste ostajanje kod kuće. Što manji međusobni kontakt, manji je i rizik od zaraze.

RepublikaFoto: pexels.com
Foto: Ilustracija

Kada sagledamo širu sliku, problem su bliski lični kontakti u manjim skupinama ljudi, budući da su masovni događaji i okupljanja uveliko otkazani. Čak iako ste zdravi i verujete da vas koronavirus ne bi mogao životno ugroziti, socijalnim distanciranjem ne štitite samo sebe, već i ranjive kategorije.

Evo šta o tome kažu stručnjaci:

1. Izbegavajte blizak kontakt

Ako možete, dogovorite s poslodavcem da radite od kuće. Ako to nije opcija, ima i drugih načina da smanjite rizik na način da kontakte održavate na minimumu.

RepublikaFoto: Tanjug/AP
Foto: Ilustracija

Okupljanja sa rodbinom i prijateljima nemojte ni uzimati u obzir. Neka vam na pameti bude to da je njihova dobrobit i bezbednost jako važna.

2. Kontaktirajte iste ljude

Ne možete očekivati da ćete izbeći svaki kontakt s ljudima. Međutim, gledajte da to budu samo najbliži sa kojima ste svakako najčešće u kontaktu.

3. Držite razmak

Kada srećete druge ljude, držite razmak od najmanje jednog metra, po mogućnosti dva. Nemojte se rukovati i grliti. Naravno, higijena na prvom mestu!

4. Izađite na svež vazduh

Sunčeva svetlost i kiseonik i dalje su važni. Na kraju krajeva, fizičko i mentalno zdravlje pomažu u borbi s potencijalnom infekcijom.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Ukoliko imate terasu ili živite u kući, pa imate i dvorište, nije na odmet provesti neko vreme van prostorije (sobe možete dobro izluftirati za to vreme).

5. Animirajte se

Konačno imate vremena da pročitate knjigu koju već dugo niste stizali ni da otvorite.

RepublikaFoto: pixabay.com
Foto: Ilustracija

Možete iskoristiti neki od besplatnih kurseva koji su dostupni na internetu. Počnite sa kućnim treninzima, više vam nema prođu izgovor "od ponedeljka ću"...

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na platformama: Facebook, Instagram, YouTube, TikTok, Telegram, Vajber. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.
Naše aplikacije možete skinuti sa Google Play i Apple AppStore.

Komentari (0)

Loading